Ogrušani file brancina

Cromaris brancin (lat. Dicentrarchus labrax), pripada obitelji lubina (Moronidae). Brancin je grabežljivac kojeg se najčešće može pronaći kako lovi uz obalu. Čvrste je građe i robustan je, izdužene i elegantne linije tijela. Pliva vrlo brzo i slovi za iznimno inteligentnu ribu. O njegovoj grabežljivoj prirodi svjedoči i korijen imena lubin, koji dolazi iz latinske riječi lupus za vuka. Od češćih imena pojavljuju se agač, lubin, dut, luben, smudut, morski grgeč i dr. Cromaris brancin uzgojen je u Jadranskom moru.

Učenica Marija Živić iz 3.K razreda, zanimanja kuhar, na međužupanijskom natjecanju gotovila je ogrušani file brancina s umakom i prilozima. Evo recept!

Namirnice za ogrušani brancin:

dva brancina, žlica listića badema, nekoliko listova svježe mente, malo ružmarina, bijeli papar i sol

Priprema brancina:

Ribu očistiti i filetirati, kožu lagano zarezati.  Na prozirnu foliju složiti listove mente i na nju filete začinjene paprom i soli, ružmarinom i prženim, usitnjenim listićima badema. Oblikovati rolice pomoću alu-folije i ostaviti u hladnjaku pola sata da se riba marinira. Dobivene rolice kuhati na laganoj vatri 10 minuta i servirati uz umak Bercy i okruglice od palente s bučinim sjemenkama.

Priprema umaka Bercy:

            Na malo brašna prženog na maslacu doliti riblji temeljac (od glave i kosti brancina nakon filetiranja) i tako dobiveni baršunasti umak dodati na prženi luk i vlasac na maslacu te doliti malo bijeloga vina. Reducirati i na kraju procijediti, začiniti paprom, soli i peršinovim listom.

Priprema okruglica od palente:

Na  2 žlice ulja kratko popržiti sjeckani bosiljak te dodati vodu i limunov sok, a zatim  palentu, sol i papar. Kada se smjesa zgusne, malo je ohladiti. Oblikovati male okruglice te ih  panirati  u brašnu, jajima i usitnjenim, prženim bučinim sjemenkama.

 

Brancin

Dobar tek!

Marija

Skip to content