Decameron 2020 – priče iz karantene

Krajem ožujka pokrenuta je platforma za kolektivno književno stvaralaštvo u kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji,  pod nazivom Decameron 2020 – priče iz karantene. Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista Giovannija Boccaccia. U originalnom djelu skupina mladih ljudi uzmiče pred epidemijom kuge i odlazi na selo gdje naizmjence pričaju priče o raznim temama kako bi si prikratili vrijeme. Za razliku od njih, domaći autori uključeni u ovu volontersku inicijativu koriste internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji u svakom trenutku mogu navratiti na njihovo “književno ladanje” kako bi uživali u pričama.

Odabrane priče se za vrijeme borbe s pandemijom jednom dnevno objavljuju na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama, te su dostupne svim zainteresiranima čitateljima.

U duhu originala, priče se pišu i objavljuju inspirirane temama vezanima uz dane okolnosti, kao što su: u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (priče o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o toaletnom papiru i drugim nedaćama)…

Uživajte u čitanju: klik OVDJE ili OVDJE!

 

Skip to content