Predstavljanje knjige Srednjovjekovna đakovačka kuharica i jela od pira

Danas (4. lipnja) našu je školu posjetila novinarska ekipa HRT-ovog centra Osijek kako bi gledateljima predstavila knjigu Srednjovjekovna đakovačka kuharica i jela od pira koju je naša škola izdala u ožujku ove godine. Zbog koronavirusa i nastave na daljinu predstavljanje je održano tek nakon što su se stekli uvjeti, odnosno kada su učenici počeli dolaziti na sate Praktične nastave u kuharski i pekarski praktikum, pa su i pripremili veći broj jela prema receptima objavljenima u knjizi.

Želimo naglasiti da je objavljena knjiga rezultat rada velikog broja nastavnika i njihovih učenika uključenih u naš prošlogodišnji projekt Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine, koji je obuhvaćao istraživanje srednjovjekovlja, prikupljanje recepata, nabavu namirnica i pripremanje jela, kao i izradu velikog drvenog stola s klupama, tradicijskog stolnjaka te drvenog i glinenog posuđa i pribora za jelo.

Dio knjige s jelima od pira nastavak je školskog projekta o piru, pomalo zaboravljenoj žitarici, u okviru kojega su učenici upoznavali pir od sjetve i uzgoja, preko prerade, pa do primjene u gastronomiji.

Da sve to ne ostane zabilježeno samo na mrežnim stranicama, odlučili smo tiskati knjigu koja će sačuvati prikupljene recepte i fotografije tridesetak pripremljenih jela, kao i kratke opise projekata tijekom kojih su nastajali. Sastojci za većinu jela jednostavni su i lako nabavljivi te vjerujemo da će svi koji se okušaju u pripremi doista oživjeti zaboravljene mirise i okuse, baš kao što piše u podnaslovu knjige.

U spomenutim projektima sudjelovale su sve struke u našoj školi pa je ovo predstavljanje, održano u zelenom okružju školskoga vrta, također promoviralo više zanimanja u koja upisujemo učenike ove godine.

 

Prilog o Srednjovjekovnoj kuharici objavljen je na HTV-u u Regionalnom dnevniku 6. lipnja (POVEZNICA 1) i u Županijskoj panorami 9. lipnja (POVEZNICA 2 ).

Na kraju, spomenimo još jednom nastavnike koji su, zajedno s učenicima, bili uključeni u projekte:

  • Srednjovjekovna jela: Marija Batori, Zvjezdana Bogdan, Maja Breulj, Sanja Hajduković, Marija Katilović, Mirjana Klepo, Nevenka Kokalović, Dubravka Scharmitzer, Mihaela Tosenberger Andrić, Roberta Tomas, Kristijan Gudlin
  • Izrada stola, klupa i pribora: Božidar Raguž-Lučić, Darko Rajković, Josip Huđek, Josip Molnar, Ivanka Smajo
  • Istraživanje povijesti: Mirko Ćurić, Antonija Bilić, Maja Vonić, Dubravka Bradić
  • Pir: Krunoslav Biberović, Sanja Malević, Marija Katilović
  • Fotografiranje: Zlatko Mesić, Krunoslav Biberović, Antonija Bilić, Henrieta Matković
  • Lektoriranje knjige: Anita Šakota
  • Grafička priprema knjige: Miroslav Pavleković
  • Glavna urednica knjige: Henrieta Matković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content