Je li tušt korov?

Mnoge biljke doživljavamo samo kao nepoželjne stanare naših vrtova i polja ne znajući pritom kako neke imaju ljekovita svojstva te mogu predstavljati vrijedan izvor hranjivih tvari u ljudskoj prehrani. Jedna je od takvih biljaka tušt, jednogodišnja biljka na koju danas najčešće ne obraćamo pažnju.

Tušt se u ishrani ljudi i narodnoj medicini koristi stoljećima. Jestivi su listovi, stabljika i cvjetovi. Mesnati listovi i stabljika koriste se u salatama zbog svoje hrskave teksture i ugodnog slankastog okusa. Od sjemenki tušta moguće je napraviti brašno te ga koristiti u izradi tijesta. Osim u svježem obliku, listovi i stabljike mogu se pržiti i dodavati u gulaše te kiseliti slično kao kapari.

Velika ljekovitost tušta  krije se upravo u njegovim listovima koji sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Kroz istraživanja je utvrđeno kako tušt sadrži 0,01 mg/g EPA odnosno veliku količinu omega-3 masne kiseline koja je netipična za povrće i uglavnom je prisutna u ribi i nekim algama. Od vitamina u većim količinama sadrži vitamin A, vitamin C i vitamin E. Točnije, sadrži 5-6 puta više vitamina E od špinata i β-karotena od mrkve.

Agroturistički tehničari, učenici 3 PT razreda, upoznali su se na satima kuharstva s ovom biljkom koju su pronašli u školskom dvorištu, ali i na parkiralištu. Naravno, biljku su donijeli iz vrta, potom su ju oprali u vreloj vodi te dodali u salatu koju su poslužili kao hladno predjelo.

Salata od tušta

Namirnice:

Tušt, rikola, kuhano jaje, rajčica, tost od mekinja, tvrdi kuhani kravlji sir, sol, ocat i bučino ulje

Priprema:

Listiće tušta oprati u vreloj, a rikolu u hladnoj vodi. Kuhano jaje, rajčicu i sir izrezati na željene oblike. Sve složiti na tanjur i začiniti.

 

Skip to content