Obilježen Europski dan jezika u našoj školi

Ovaj se tjedan u našoj školi po šesti put raznovrsnim aktivnostima obilježio Europski dan jezika koji se na inicijativu Europske komisije i Vijeća Europe slavi od 2001. godine.

Ta godina, proglašena Europskom godinom jezika, uključila je milijune ljudi koji su u svojim državama slavili jezičnu raznolikost Europe te poticali i promicali učenje jezika.

Osnovni ciljevi Europskog dana jezika, koji  se u cijeloj Europi slavi 26. rujna, su poticanje na učenje što više stranih jezika u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje te podizanje svijesti o bogatoj jezičnoj raznolikosti Europe.

Europski dan jezika se obično obilježava raznim aktivnostima – igrama, predavanjima, konferencijama, natjecanjima, kvizovima itd.

 

Pridržavajući se Uputa MZO i uz važeće epidemiološke mjere, ove godine odlučili smo se obilježiti Europski dan jezika tijekom nekoliko dana i s različitim razrednim odjeljenjima da bismo izbjegli miješanje učenika različitih struka i zanimanja, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

U višednevnim aktivnostima sudjelovali su učenici nekoliko razrednih odjeljenja.

Učenici 2.TR razreda (tehničari za računalstvo) pozabavili su se pronalaženjem informacija o vremenskim prilikama, specijalitetima i osobnostima stanovnika dvadesetak gradova diljem Europske unije.

Učenici 3.K (kuhari) na satima Kuharstva mijesili su domaće rezance od kojih su zatim izradili neke od europskih zastava.

Uz pomoć google prevoditelja isti su učenici istražili kako se piše i izgovara tjestenina u obliku rezanaca na različitim jezicima npr. rezanci (hrvatski), tallarines (španjolski),tagliatelle (talijanski), tészta (mađarski), Nudeln (njemački), noodles (engleski) i nouilles (francuski).

Učenici 2.SLD razreda (soboslikar ličilac dekorater) natjecali su se tko će biti uspješniji u kvizu „Fun with flags and capital cities“ raspoznavajući zastave i glavne gradove država članica EU.

Svi sudionici školskog projekta Europski dan jezika dobro su se zabavili, nešto novo naučili, a usput su i uspješno uspostavili međupredmetnu suradnju – povezivanje predmeta Kuharstvo i Engleski jezik – držeći se zajedničke teme Zastave i glavni gradovi članica država Europske unije.

Ako se i Vi želite okušati u našem kvizu, kliknite na poveznicu!

https://learningapps.org/display?v=pyzspk9nt20

Sretno! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content