Patlidžan – neobično povrće

Plodovi patlidžana vrlo su hranjivi. Razlikuju se po oblicima i bojama, a najpoznatija je i najraširenija vrsta dugoljasti, kruškoliki patlidžan, tamnoljubičaste boje. Zbog oblika i boje često ga nazivamo i neobičnim povrćem.

Patllidžan je poznat po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti tako da ga narežete na komadiće ili listiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.

U našem kraju patlidžan najčešće povezujemo s makedonskim specijalitetom, ajvarom. Međutim, učenici kuhari predlažu da ovo neobično povrće pripremite kao složenac.

Složenac s koprivom i purećim mljevenim mesom

Sastojci (za 4 osobe):

350 g patlidžana

200 g mljevene puretine

100 g blanširanih kopriva

100 g sira gaude

3 dl smjese za palačinke

1 jaje

pola čaše kiselog vrhnja

začini (sol, papar, vegeta, bosiljak, peršinov list)

 

Priprema:

Patlidžan, izrezan na tanke listiće, pohati u smjesi za palačinke (malo gušćoj) i složiti odmah u vatrostalnu posudu. U posebnoj posudi blanširati koprive, ohlađene usitniti te ih pomiješati s mljevenom puretinom. Sve pomiješati sa začinima (solju, paprom, vegetom, bosiljkom i peršinovim listom) pa staviti na prvi red pohanih patlidžana. Malo sira naribati na meso pa složiti drugi red pohanih patlidžana. Staviti u pećnicu oko pola sata na 180°C, nepoklopljeno. Za to vrijeme u posebnu posudu naribati ostatak sira, dodati jaje i pomiješati s pola vrhnja, te dodati malo soli i prstohvat bosiljka. Dobiveni preljev izliti na polupečeni složenac. Peći još 10-ak minuta.

Složenac poslužiti s vrhnjem.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content