Oživimo tradiciju dobrih želja!

Božićne čestitke vrijedan su dio hrvatske kulturne baštine. Već sredinom 19. stoljeća pisane čestitke s raznovrsnim motivima zamijenile su čestitanje božićnih i novogodišnjih blagdana u obliku usmene (pjevane ili govorne) poruke. U fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu nalazi se oko 150.000 razglednica različitih motiva, a među njima i oko 500 jedinstvenih božićnih čestitki koje datiraju od početka 20. stoljeća pa nadalje.

Kako bi javnost upoznala s ovim očuvanim zapisima prošlosti koji su dio stoljetne hrvatske tradicije, NSK je pokrenula prigodnu akciju Tradicija dobrih želja. Uz poruku svaka želja je posebna, građani se pozivaju da se ovih blagdana, baš kao nekada, povežu blagdanskom čestitkom.

Na mrežnoj stranici http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr/ mogu se pogledati neke od najljepših čestitki iz  fonda NSK, a na sljedećoj poveznici možete preuzeti besplatnu mobilnu aplikaciju  u kojoj su ove čestitke i digitalno zaživjele: mobilna aplikacija Advent u Zagrebu.

S prigodne blagdanske stranice pozivaju sve nas da ovih blagdana svoje najmilije razveselimo blagdanskom čestitkom, a radost poslanih i primljenih čestitki podijelimo na društvenim mrežama uz poruke #SvakaŽeljaJePosebna ili #TradicijaDobrihŽelja.

Božićna čestitka iz 1939. godine

 

 

Skip to content