Blagoslov vinograda i mladog vina u Trnavi

U petak na blagdan Sv. Vinka, 22. siječnja 2021. godine,  nadbiskup Hranić, predvodio je obred blagoslova nadbiskupijskih vinograda u Trnavi.

Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, ekonoma nadbiskupije i ravnatelja tvrtke “Misna vina” Nedjeljka Čuturu, kod sjenice u vinogradima blagoslovu je nazočilo dvadesetak svećenika, načelnica Općine Trnava Irena Mikić, gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić, predstavnici naše škole Marija Katilović, Nevenka Kokalović, Ivan Išasegi i Ante Bubreg, predstavnici političkog, gospodarskog i kulturnog života mještana Trnave, djelatnici nadbiskupijskog gospodarstva te drugi gosti.

Već po tradiciji, nakon blagoslova trsova i loze u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma, nadbiskup je blagoslovio mlado vino koje su nazočni imali prilike kušati.

Ovom prigodom nadbiskup je iskrenu zahvalu za sav trud uputio svim djelatnicima tvrtke “Misna vina”, na čelu s ravnateljem Čuturom, izražavajući poštovanje prema njihovom radu te zazivajući blagoslov na sva njihova nastojanja. Riječi zahvale svim djelatnicima tvrtke te pozdrav svim nazočnima uputio je i ravnatelj Čutura. 

Podsjetimo da naša škola djeluje i radi u Trnavi. Na poljoprivrednom školskom gospodarstvu u Trnavi podignut je novi nasad vinograda površine 0,5 ha. Nakon što su pripremni radovi na zemljištu obavljeni još u siječnju i veljači, izvršena je i sama sadnja cijepova vinove loze. Posađeno je 1620 sadnica od čega je po 800 sadnica sorti graševine i frankovke te 20 sadnica stolnih sorata.

Ovaj novozasađeni vinograd je dio projekta regionalnog centra kompetencija kroz koji će se u potpunosti opremiti u objekt u Trnavi najsuvremenijom vinskom opremom za proizvodnju i laboratorijsku analizu vina.

 

Skip to content