Noć muzeja – šokačke lepinje

Epidemiološka situacija ove nas je godine spriječila da sudjelujemo uživo u kreativnim radionicama u đakovačkim muzejima u Noći muzeja 2021. godine. Međutim, udružili smo snage s Foto-kino klubom Đakovo i na potpuno nov način predstavili našu školu i UZ Strossmayer kroz snimanje i projekciju dokumentarnog filma MIRIS BAKINOG KRUHA.

Film iz arhive Foto-kino kluba Đakovo, snimljen krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, poslužio je kao ideja za spajanje prošlog vremena i današnjice. U prošlosti Boris Zegnal (sada već pokojni) snimio je film u kojem je predstavljeno mijesenje i pečenje kruha i šokačkih lepinja u krušnoj peći.

A danas su Katarina i Ivana, učenice 3. razreda u zanimanju kuhar, zajedno s profesoricom u školskoj kuhinji umijesile i ispekle šokačke lepinje. Sve zajedno snimljeno je i montirano uz stihove đakovačkog književnika Adama Rajzla te predstavlja crticu iz svakodnevnog života domaćice i kuharice.

Film traje oko 13 minuta, glazbu je odabrao profesor Dario Kustura, snimanje i montažu odradio je profesor Mihael Kelbas, a idejno smislila i povezala profesorica Dubravka Scharmitzer.

Šokačke lepinje

Namirnice:

500 g brašna

2 žličice soli

4 dl mlake vode

1 kvasac

žlica šećera

malo ulja

Skip to content