Dan zaljubljenih – valentinovske namirnice

Dani zaljubljenosti i ljubavi su oko nas. Približavamo se Valentinovu! Sve od 14. stoljeća pa do današnjih dana u veljači slavimo ljubav. Godinama se znak pažnje prema voljenoj osobi mijenjao, a danas je sve više običaj da se voljena osoba odvede na gastroputovanje. Mašta i priprema zanimljivih jela zasigurno će razveseliti drage nam osobe. Svako je jelo ljubavno ako ga radimo s puno osjećaja, a znamo i da ljubav ide kroz želudac.

Hrana koja se inače veže uz Valentinovo uključuje različito začinsko bilje kao što su bosiljak, lavanda i ružmarin. Bosiljak je tradicionalni simbol plodnosti i žene su ga nosile kako bi pokazale da su slobodne. Miris lavande je afrodizijak, a ružmarin je stoljećima simbol ljubavi te je nekoć bio dio svadbenih buketa. Tu je i med, pčele su tradicionalan simbol ljubavi jer je njihov med sladak. Jagode su zbog svoje crvene boje i srcolikog oblika savršene za slavljenje ljubavi, a one su također i simbol Venere, rimske božice ljubavi. Čokolada je najpopularnija, ali i najnovija na popisu hrane koja se jede za Valentinovo. Čokolada je postala uobičajen dar tek u viktorijanskoj eri. Zbog Valentinova je Richard Cadbury sredinom 19. stoljeća osmislio kutije u obliku srca u kojima se tradicionalno pakiraju čokolade za Dan zaljubljenih – Valentinovo.

Valentinovo se približava i nemojte zakasniti, poručuju učenice kuharice iz 3.F/K razreda. Pripremile su ukusni frape i jagode s čokoladom. Probajte i vi!

Frape s jagodama

Namirnice:

100 g jagoda, 1 banana, 2 dl mlijeka, žličica meda, 1 vrećica vanilija šećera i malo zdrobljenog leda

Priprema:

Sve namirnice ubaciti u blender ili u čašu za štapni multipraktik s nekoliko kocki leda i zajedno usitniti. Umjesto mlijeka možete upotrijebiti jogurt ili sok po želji, pa čak i vodu.

Poslužiti u običnoj čaši, a za ukras može poslužiti cijela jagoda.

 

Jagode s čokoladom

Namirnice:

100 g jagoda, 1 dl otopljene bijele čokolade i 1 dl tamne čokolade

Priprema:

Na vodenoj pari otopite čokoladu i ulijte ju u posebne ukrasne posude. Operite i osušite jagode pa ih čačkalicom uranjajte u otopljenu čokoladu.

Uživajte!

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

Skip to content