Ususret Uskrsu

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo pozvala je našu UZ Strossmayer da sudjeluje u radionici šaranje jaja voskom koju su predstavile semeljačke snaše Mihaela i Anica. Uz pridržavanje epidemioloških mjera Antonio, Anja i nastavnica Dubravka uspjeli su naučiti osnove tehnike šaranja jaja voskom, a i snimiti film koji možete pogledati na linku:

                        https://vimeo.com/527571729  

Već u 5. stoljeću Sv. Augustin spominje da jaja kršćanima predstavljaju simbol Kristova uskrsnuća i vječnog spasenja, a u 7. stoljeću počela su se darivati ukrašena jaja za Uskrs.

Kako bi se jaja bogatih ljudi razlikovala od ukrašenih jaja običnih ljudi, plemići i vladari tražili su da se za njih jaja ukrase biserima, zlatom i drugim skupim ukrasima. Mi smo pronašli tehniku šaranja jaja voskom, nije bogata ali je od srca.

Tehnika rada:

Na skuhana i ohlađena jaja, posebno napravljenom kisicom (drveni štapić s iglom) nanijeti otopljeni vosak sa željenim motivima. Išarano jaje staviti nekoliko minuta u unaprijed pripremljenu boju za jaja.

Prekriveni sloj voskom zadržati će „staru“ boju, a ostalo će se obojati. Nakon prvog bojanja, opet se mogu nacrtati novi motivi voskom koji će također zadržati prethodnu boju.

Na kraju, pomoću pamučne krpe ili stare čarape skinuti slojeve voska. Iskustvom i vještinom rada nastaju šarena jaja u nekoliko boja.

Jaja će biti sjajna ako se na njih stavi malo slanine.

 

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content