Pinca – uskrsni slatki kruh

Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh koji se jede, nakon posvete u crkvi, na uskrsno jutro uz kuhanu šunku i jaja. Važno je napomenuti da se u različitim krajevima Hrvatske isti slatki kruh drugačije zove. U Istri i Dalmaciji zove se sirnica, u Zagorju jajarica, a u ostatku zemlje pinca.

Ono što pincu izdvaja od ostalih uskrsnih delicija kombinacija je jednostavnih sastojaka, čijim pažljivim odabirom i kombinacijom začina postaje vrhunski gastronomski doživljaj.

U dizano tijesto, osim bijelog brašna i kvasca, najbolje je umijesiti maslac koji će pinci dati podatnost, više žumanjaka dat će lijepu žutu boju, a rum, grožđice, korica limuna i naranče ili naribane jabuke dat će aromu kojoj se neće moći odoljeti. Neće se pogriješiti ako se u tijesto dolije i malo prošeka, najkvalitetnijeg desertnog vina.

 

Učenici 1. razreda, u zanimanju pekar, pripremili su na satima praktične nastave s nastavnicom Marijom Batori pincu po svom jednostavnom receptu.

 

Namirnice:

400 g brašna, 50 ml mlijeka, 50 g maslaca, 1 jaje i 2 žumanjka, 90 g šećera, 6 g soli, 30 g svježeg kvasca, 1 vanilin šećer, 15 g soka od naranče, korica naranče, 2 žlice grožđica, rum po želji i krupni šećer za posip prije pečenja

 

Priprema:

Od navedenih namirnica umijesiti dizano tijesto koje prije pečenja treba oblikovati u lopticu i škarama zasjeći u obliku križa. Peći u pećnici oko 1 sat na temperaturi 180 °C.

Nakon pečenja pincu premazati šećernim sirupom i posipati krupnim šećerom.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content