Zašto je kelj na vrhu piramide zdravlja?

Kelj je, uz kupus, blitvu, špinat, raštiku i zelenu salatu, lisnato povrće te jedna od najzdravijih i najhranjivijih biljaka. U Europi se uzgaja još od rimskih vremena i već je u to doba bio prepoznat i cijenjen kao hrana koja čuva zdravlje. Najvažnija je zdravstvena prednost kelja to što je prirodni detoksikator, odnosno pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Osim što je bogat hranjivim tvarima, kelj je i niskokaloričan – jedna šalica kuhanoga kelja ima samo 36 kalorija pa bi trebao biti neizostavan dio dijetalne prehrane.

U kulinarstvu kelj se priprema na razne načine, može se pirjati, kuhati, gotoviti kao varivo ili kao ukusne krem-juhe. Usitnjen se može dodavati rižotima i tjesteninama, a svježi listovi mogu se ubaciti u blender pri izradi zdravih smoothija. Umjesto usitnjenog mesa s dodatkom blanširanog kelja rade se popečci, sušenjem zdravi čips i mnoga druga jela.

Učenici kuhari su na satima Kuharstva saznali zanimljivosti o lisnatom povrću i kelju, a evo i njihovog recepta:

Varivo od kelja na lešo

Namirnice:

(za 4 do 5 osoba)

glavica kelja (oko 600 g), 200 g celera, 3 mrkve, glavica luka, 2 češnja češnjaka, peršinov list, sol i papar po ukusu i 400 g juneće potkoljenice

Priprema:

U hladnu vodu staviti izrezanu koljenicu i uz dodatak malo soli kuhati 1 sat. Nakon toga, dodati izrezan luk i, na veće kocke, celer i mrkvu te nastaviti kuhati pola sata. Kelj je najbolje rezati na četverokute i ubaciti na već kuhane namirnice i meso te nastaviti kuhati još 15-ak minuta. Na kraju dodati češnjak, peršinov list i papar, dosoliti po potrebi.

Varivo poslužiti u dubokom tanjuru s komadom kuhane junetine.

 

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

Skip to content