Početna konferencija projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti

Početna konferencija projekta UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka održana je 21. travnja 2021. godine u Hotelu Osijek. Skupina sudionika neposredno je pratila konferenciju u Hotelu Osijek dok je više od 100 sudionika konferenciju pratilo u online obliku. Regionalni centar kompetentnosti mjesto je izvrsnosti stoga je pokretač reforme strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt VirtuoS usmjeren je na jačanje ljudskih potencijala, osposobljavanje i usavršavanje nastavnika kako bi se poboljšala kvaliteta obrazovanja zbog prilagodbe sve zahtjevnijim potrebama tržišta rada i gospodarstva.

„Cilj našeg projekta je stvoriti preduvjete za kvalitetnije obrazovanje budućih generacija učenika i odraslih polaznika. Kroz projektne aktivnosti unaprijedit ćemo i izraditi novi kurikulum za zanimanje slastičar sa pripadajućim udžbenicima i nastavnim materijalima. Izradit ćemo četiri nova specijalistička kurikuluma za zanimanje kuhar, konobar, slastičar i specijalist destinacije kontinentalnog turizma sa svim popratnim nastavnim sredstvima, namijenjenim polaznicima i nastavnicima. Na taj dio smo posebno ponosni, jer postojeći materijali su stari više od 40 godina. Podići ćemo razinu znanja naših nastavnika i mentora kod poslodavaca, školovat ćemo ih u renomiranim školama i akademijama iz područja kuharstva, slastičarstva, posluživanja i turizma u Europi. Za korisnike i polaznike RCK organiziramo brojne edukacije.“, objasnio je ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek te najavio kako je jedna od najvažnijih aktivnosti projekta VirtuoS i promocija turističko-ugostiteljskih zanimanja. Istok Hrvatske je kraj koji sve više podiže kontinentalni turizam, potreba za djelatnicima koji mogu odgovoriti svim zahtjevima je velika.

Ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek i voditeljica projekta Dorotea Telarović

 „Osječko-baranjska županija provodi dva projekta Regionalnih centara kompetentnosti, uz ovaj u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u tijeku je provedba i RKC Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Iznimno su važni jer podižu razinu kvalitete učenja, ali i praktičnog rada kako bi učenici po završetku školovanja bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Važno je da učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije koje će im pružiti stjecanje specifičnih strukovnih kompetencija, a kako bi takva zanimanja popularizirali, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti upravo će to imati za zadaću.“, rekao je Ivan Anušić župan Osječko-baranjske županije.

Ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek i voditeljica projekta Dorotea Telarović, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić

Moderni programi koji će se razvijati, omogućit će još kvalitetnije obrazovanje.

„Cilj projekta VirtuOS je i potaknuti učenike da prepoznaju zanimanja koja obrazujemo kroz RCK, da upišu našu ili partnerske škole, budući da će znati kako RCK nudi kvalitetno obrazovanje i siguran put ka zaposlenju. Zato i ulažemo u ljude kako bismo imali kvalitetan i obrazovan kadar koji prati sve trendove u ugostiteljstvu i turizmu, razvijat ćemo programe koje traže poslodavci i obrazujemo u suvremeno opremljenim praktikumima i laboratorijima. Usmjereni smo i prema razvoju suradnje sa svim dionicima tako da smo uvjereni da će naš RCK biti referentna točka za obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva i kao takav pridonijeti razvoju regije.“, naglasila je voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović.

Sudionici Početne konferencije u dvije dvorane Hotela Osijek

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. potpisan je 26. lipnja 2020. godine između Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, i u cijelosti je financiran sredstvima EU. Vrijednost projekta VirtuOS je 71.458.878,12 kuna.

Državna tajnica Ministarstva turizma o sporta Sandra Herman

Skip to content