Ćevapi – miris Orijenta

Priča oko ćevapa vrlo je stara i svatko ima svoju teoriju o receptu najboljih ćevapa. Danas se najviše priča o tome kako se točno piše – s „ć“ ili „č“? Izvorni ćevapi su oni bosanski, sarajevski i banjalučki, i pišu se s „ć“: ćevapi (ili, u dužoj inačici, ćevapčići). Tradicionalno se pripremaju od junetine i ovčetine ili junetine i janjetine, no danas su mnogo popularniji oni pripremljeni miješanjem svinjetine i junetine.

Ovo jelo korijen vuče od turskog izraza kebap što znači “na komadiće nasjeckano meso”, a vrlo je popularno u Bosni i Hercegovini gdje su ga u 15. stoljeću donijeli Turci, a malo kasnije njihovim dolaskom u Hrvatsku postaju i ovdje vrlo omiljeni.

Ćevapi su mesne prerađevine dužine od 5 do 12 cm, dobiju se miješanjem svinjskog i junećeg usitnjenog mesa, ovisno o proizvođaču. Poslužuju se s lukom, a ponekad i s ajvarom u lepinji koja je namočena temeljcem i zapečena na roštilju.

Učenici zanimanja mesar često oblikuju ćevape u mesnici kod obrtnika, a i u školskom praktikumu na satima Praktične nastave. Mesari 2. C/M/P razreda predlažu najjednostavniji recept i način oblikovanja ćevapa pomoću stroja za usitnjavanje mesa. Naravno, da bi ocijenili kvalitetu, ćevape su i ispržili. Bili su vrlo ukusni. Dobar tek!

Sastojci:

450 g junetine + 450 g svinjetine

2 žličice soli

pola žličice papra

pola glavice luka

2 režnja češnjaka

malo sode bikarbone

 Priprema:

Na stroju za usitnjavanje samljeti komade mesa dva puta te dodati luk sa češnjakom koji smo homogenizirali pomoću štapnog miksera. Uz dodatak ostalih namirnica smjesu za ćevape dobro izmiješati i ostaviti u hladnjaku najmanje pola sata.

Na stroj dodati nastavak za kobasice i oblikovati ćevape.

Stroj za usitnjavanje mesa

Strojno oblikovanje ćevapa

Prženje ćevapa

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

Skip to content