Knedle sa šljivama

Za ukusne i fine knedle (okruglice) nije važno tko ih je izumio već tko ih je danas gotovio za ručak! Za gotovljenje knedli potrebno je pripremiti dobro krumpirovo tijesto. Najvažniji sastojak je krumpir, koji treba biti brašnast, s više škroba, po mogućnosti stariji jer nema visok udio vode. Sigurni smo da vam upravo takav sad stoji u smočnici. Uz kuhani krumpir dolazi i brašno, a može i jaje i malo soli, ali i ne mora. Zanimljivo, ali baš je tako! Krumpirovo tijesto najjednostavnije je tijesto za gotovljenje i slanih i slatkih okruglica koje koristimo kao prilog uz variva, pečenja, umake, ali i kao desert.

Knedle su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, a dolaze u brojnim različitim oblicima i možemo ih nazvati međunarodnom gastroklasikom. Kažu da potječu još iz kamenog doba. Knedle s pekmezom od šljiva ili sa šljivama  jelo je koje u agroturizmu možemo predstaviti kao slavonsko jelo.

Konačno, nije važno kakve knedle volite, već osjećaj koji vam ovo jelo pruža dok ga jedete! Učenici agroturistički tehničari predlažu recept.

 

Knedle sa šljivama

 

Namirnice:

0,5 kg krumpira

0,5 kg brašna

1 jaje

1 žlica šećera

1 mala žlica soli

20 manjih šljiva

 

Priprema:

U posudu stavite kuhati krumpir s malo soli. Nakon što se krumpir skuhao, napravite od njega pire i ohladite ga. U ohlađen krumpir dodajte jaje, brašno, šećer i sol te umijesite glatko tijesto.

Od tijesta oblikujte okruglice sa šljivom u sredini i kuhajte ih 15-ak minuta u slanoj vodi u koju ste stavili nekoliko žlica ulja. Morate paziti da ih uvijek stavljate u vodu koja kuha, tako da će taj postupak trajati nekoliko minuta. Kao vrijeme kuhanja računajte vrijeme kada voda s knedlama ponovo počne kuhati.

Knedle možete poslužiti s prženim krušnim mrvicama, vrhnjem i šećerom.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

 

Skip to content