Sudjelovali smo na Đakovo Craft Beer festivalu 2021.

U sklopu promidžbenih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka i partnerske škole Antuna Horvata Đakovo, učenici i nastavnici naše škole sudjelovali na Craft Beer Festivalu održanom u petak i subotu, 3. i 4. rujna 2021. godine, u predivnom ambijentu Strossmayerovog perivoja. Organizator sajma je Grad Đakovo, a Turistička zajednica grada Đakova i Black Hat craft pivovara Đakovo su suorganizatori. U programu festivala sudjelovali su učenici pekari i kuhari sa svojim nastavnicima.

Vrijedni učenici i nastavnici pripremili su bogatu pivsku trpezu. Našlo se tu različitih slanih proizvoda, nekoliko vrsta kiflica, kiflice od bijelog brašna, kiflice od pirovog brašna sa sezamom, kimom, lanenim sjemenkama, pogačice s čvarcima, slane mašnice, mašnice s bučinim sjemenkama, nekoliko vrsta krekera s različitim dodacima, slanci, štapići s makom i sezamom.

Učenici su prvi puta sudjelovali u pripremi proizvoda za ovakav tip festivala gdje su pripremali sve proizvode samo od tijesta,  a trebalo im je dati zanimljive oblike i različite okuse. Svoj zadatak uz pomoć mentora odradili su bez greške.

Ovakve su aktivnosti  važne jer se učenici susreću s onim što u stvari  njihovo zanimanje jest. To su prigode da osjete važnost i zanimljivost svoga poziva. Treba ih poticati i davati im priliku, pomoći im kada im ponekad ne ide sve od ruke. Na taj način ćemo najbolje promovirati ugostiteljska zanimanja i motivirati djecu da se upišu. Zanimanje kuhar i pekar dinamična su, kreativna i zanimljiva zanimanja gdje učenici mogu aktivirati sve svoje potencijale. Posjetitelji našeg štanda imali su samo riječi hvale za slane proizvode koje smo pripremili. Vrlo su ukusni i jako dobro se slažu uz pivo. Gužva na štandu dokaz je da smo napravili dobar posao.

Puno je različitih, zanimljivih i dobrih tradicionalnih proizvoda od različitih vrsta tijesta  koje smo malo modernizirali i dodali im ponešto novoga, što ih čini zanimljivijima i privlačnijima po okusu, a također i vizualno ljepšima. Nadamo se da ćemo budućim  generacijama koje dolaze u RCK mi nastavnici i mentori prenijeti sva znanja koja su potrebna za priznate majstore svog zanata, jer zato smo tu.

Nekoliko stotina ljudi posjetilo je Craft Beer Festival, a veliki broj došao je i do našega štanda kušati i ponijeti slane proizvode, a sve naše posjetitelje smo uz degustaciju slanih proizvoda informirali i o projektima VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti i VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, koji su osigurali opremanje praktikuma kuharstva, slastičarstva i vinarstva, ulaganje u znanje naših nastavnika i mentora koji već sad pohađaju mnoge edukacije, a krenula su i stručna usavršavanja. Naši nastavnici i mentori upravo su se vratili  iz Bordeauxa gdje su učili i usavršavali se za vinskog konzultanta i savjetnika sommeliera, a u skoroj budućnosti  jedan dio nastavnika i  mentora će također ići na učenje i usavršavanje u proizvodnji piva. Sve to omogućava puno kvalitetnije uvjete rada nego do sada, pa se nadamo i dobrom upisu učenika.

 

Skip to content