Kruška – simbol luksuza

Kraj ljeta i početak jeseni za sladokusce i gurmane najljepši je dio godine. Pitate se zašto? Na sve strane  vide se plodovi koje je priroda stvorila za svako čulo čovjeka. Među najljepšim plodovima rane jeseni svakako je kruška. Ona je svojim izgledom, okusom i mirisom zasluženo dobila ime “simbol luksuza”.

Kruške dolaze iz Azije, a zajedno s jabukama i dunjama svrstavaju se u porodicu ruža. U 17. stoljeću kruške je obožavao Luj XIV pa je stoga u Francuskoj kruška postala glavna namirnica za pripremanje i slatkih i slanih jela. Da li samo zbog Luja XIV ili zbog svog izgleda, kruška u sebi ima neku mističnost koja ju stavlja na prijestolje okusa.

Najveći dio potrošnje krušaka odnosi se na potrošnju svježih plodova koje možemo naći u prerađevinama kao što su sokovi, marmelade, kompoti i rakija (viljamovka). Svježe kruške možemo jesti kao dio voćne salate, kao samostalno voće, kao smoothie, ali i u različitim kombinacijama sa sirevima poput gorgonzole, parmezana ili roqueforta.

Učenici 1. K razreda, zanimanja kuhar, na satima Zaštite na radu upoznali su se s različitim izvorima opasnosti u kuhinji. Ipak, najzanimljivije je bilo predstaviti ručni multipraktik (bledner) koji usitnjava voće i povrće za smoothie.

 

Recept za smoothie s kruškama:

 

Namirnice:

nekoliko krušaka

nekoliko jabuka

1 banana

oko 7 dl soka od bazge

žličica cimeta

 

Priprema: oguljenje kruške narezati, jabuke naribati, a bananu iskidati i ubaciti u posudu za usitnjavanje. Doliti sok i začiniti cimetom. Sve pažljivo usitniti štapnim multipraktikom i poslužiti u dubokim čašama s mentom.

Smoothie je ukusniji ako su voće i sok ohlađeni.

 

 

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content