Europski dan jezika / European Day of Languages

Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove smo godine već tradicionalno, obilježili Europski dan jezika.

Ovaj važan datum, koji se u Europi slavi svakog 26. rujna, proslavili smo brojnim aktivnostima kojima smo povezali nastavne predmete Engleski jezik i Kuharstvo s vježbama te time ostvarili međupredmetnu suradnju dviju nastavnica naše škole – Tamare Jakšić i Dubravke Scharmitzer.

Ove godine usmjerili smo se na riječ „jezik“ koja u hrvatskom jeziku može imati više značenja npr. jezik kao „sustav glasovnih znakova, specifičan za svaku jezičnu zajednicu koji služi za sporazumijevanje“, jezik kao „organ većine kralježnjaka koji čovjeku služi za oblikovanje glasova u riječima jezika“ ili npr. jezik kao „programski jezik, tj. umjetni jezik kojim su pisani programi za rad na elektroničkom računalu“. (Hrvatska enciklopedija)

Dok se nastavnica Dubravka Scharmitzer bazirala na jeziku kao organu te je zajedno sa svojim učenicima pripravila razne jezične delicije, nastavnica Tamara Jakšić odlučila je pozabaviti se raznim aktivnostima vezanim uz jezik kao način sporazumijevanja –  jezikolomkama (tongue twisters).

Tijekom nastave Engleskog jezika učenici 3.TR (tehničar za računalstvo) istraživali su što je to European Day of Languages, kada se slavi, koje se aktivnosti tada odvijaju u školama i sl., te su svoje istraživanje umetnuli na ploču digitalnog alata Padlet (https://padlet.com/tamarajaksic1/mz7tdb08j4mj34nt). Zatim su poslušali i povezali jezikolomke (tongue twisters) u vježbi u alatu LearningApps.org (https://learningapps.org/display?v=pgcy9yb6k21) te se natjecali u tome koji će dio razreda biti uspješniji u dovršavanju riječi koje nedostaju u određenoj jezikolomki.

Osim ovih aktivnosti, učenici ovog razreda okušali su se i u izgovaranju jezikolomki na engleskom jeziku te dodavanju reprodukcije svog glasa na kartice u alatu GoConqr ( https://www.goconqr.com/en-US/flashcard/32540052/Tongue-Twisters–European-Day-of-Languages-2021-).

Kao završnu aktivnost tijekom nastave Engleskog jezika, učenici su u digitalnom alatu Mentimeter ocijenili koja im je jezikolomka bila najteža za izgovoriti. (Pdf rezultata Mentimetra možete vidjeti na jednoj od niže navedenih fotografija.)

Za to vrijeme učenici mesari 3.C/M/P razreda pretvorili su sate praktične nastave u jezičnu deliciju. Naime, u tehnologiji proizvodnje kuhanih kobasica nalaze se i iznutrice, a najviše svinjskog jezika. Od kuhanja sirovina do oblikovanja kobasica i degustacije praktično su Europski dan jezika obilježili jezičnom delicijom.

Delicije su jelo koje pruža posebno uživanje i poslasticu pri konzumiranju. Tako možemo nazvati i ŠVARGL – slavonsku mortadelu sa svinjskim jezikom, kobasicu ugodnog mirisa po dimu i začinima, pikantnog okusa i još zanimljivijeg izgleda. Još je veća delicija goveđi jezik u umaku od senfa kao toplo predjelo. Goveđi jezik je specijalitet u mnogim svjetskim kuhinjama. Mnogi ne mogu podnijeti ni iznutrice ni spomen jezika, a drugi uživaju u njegovom specifičnom okusu i teksturi.

Učenici kuhari 1.K razreda su na satima Kuharstva s vježbama istraživali hranjivu vrijednost i sve prednosti konzumiranja goveđeg jezika. Uz analizu recepta kao i „online degustaciju“ i oni su obilježili Europski dan jezika na edukativan i zanimljiv način.

Bravo za jezične delicije i jezikolomke!

Tekst: Tamara Jakšić

Fotografije: Tamara Jakšić i Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content