Kultura čitanja u Godini čitanja 2021.

Kultura čitanja u Godini čitanja 2021. novi je program u Đakovu  koji se dogodio 21. rujna 2021. godine na dvije lokacije, na školskom imanju  u Trnavi  i u kući  Reichsmann na đakovačkom korzu koji su organizirali Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Regionalni centar kompetentnosti  VirtuOs, Slavenska pjesnička akademija, Varna iz Bugarske i Đakovački kulturni krug. Pokrovitelj programa je Grad Đakovo. Bila je ovo još jedna izvrsna prilika za promidžbene aktivnosti u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka i partnerske škole Antuna Horvata Đakovo. Prigodni pjesničko-enološki-gastronomski program privukao je i medije  pa je tako bilo upriličeno direktno javljanje u emisiju Dobro jutro, Hrvatska. Za ovo javljanje učenici i nastavnici naše škole pripremili su mali domjenak s hranom iz školske kuhinje i proizvodima koje radimo u školi. Stol su dekorirali u slavonskom tradicijskom stilu prilagođenom ambijentu u kojemu se odvijao program.

Budući da je i berba grožđa na imanju bila u tijeku televizijske kamere su i to zabilježile, a  u programu uživo sudjelovali su učenici  i nastavnici naše škole koji su dali izjave za emisiju.

 

Sastanak vila u Trnavi

Događaj je nastavljen na terasi naše ladanjske kuće čitanjem pjesama , druženjem i prigodnim glazbenim . Nazočne su bile i naše drage gošće iz RCK, Dorotea Telarović, voditeljica projekta i Lana Gubić Kučan, zadužena za promociju i vidljivost projekta. One su naše goste iz Bugarske i Zagreba upoznale s projektom i značenjem Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka ne samo za našu županiju nego i šire. U jednom trenutku posjetila nas je i grupa turista koji su na televiziji gledali prilog u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i odlučili posjetiti naše školsko imanje i razgledati ga. Bili su znatiželjni, poveli smo ih u obilazak i predstavili im naše planove i projekte, pa tako i  Regionalni centar kompetentnosti  VirtuOs, čiji smo i mi dio i vrlo pohvalno su se izrazili o samom projektu i budućim zajedničkim planovima i podržali su ideju o ulaganju, razvoju i oživljavanju ovog vinorodnog kraja.

Popodnevni program nastavio se u Kući Reichsmann, predstavljanjem  Slavenske pjesničke akademije iz Varne i predstavljanje dvojezične pjesničke antologije ‘Ljubav – sol života’ u kojoj su zastupljena 22  hrvatska i 22 bugarska pjesnika. Ovdje smo također sudjelovali kao suorganizatori programa. Uz naše učenike kuhare i pekare koji su pripremili hranu, sudjelovali su i naši školski tamburaši koji su bili glazbena podrška.

U sklopu programa upriličena je i svečanost primanja ravnatelja škole partnera RCK, prof. Mirka Ćurića kao novog člana u Slavensku pjesničku akademiju, kojom prilikom mu je svečano dodijeljena članska iskaznica. Posjetitelji koji su bili na događanju su u neobaveznom druženju uz servirane zalogajčiće dobili su i informacije o uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka i partnerske škole Antuna Horvata Đakovo i mogućnostima koje se u budućnosti otvaraju u području novih i zanimljivih zanimanja, kao i kvalitetnoj edukaciji nastavnika na prestižnim akademijama u zemljama EU koji će obrazovati naše buduće učenike.

 

 

 

Skip to content