Mala škola pripreme zdravih obroka

Promidžbene aktivnosti u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka i partnerske škole Antuna Horvata Đakovo nastavili smo  u ponedjeljak 11. listopada 2021. godine održavanjem 1. radionice projekta „Mala škola pripreme zdravih obroka“. Ciljevi ovog projekta i suradnje s Osnovnom školom Josipa Antuna Ćolnića su edukacija učenika osnovne škole o pravilnoj prehrani te pripremi zdravih obroka, a ujedno i predstavljanja i promocije naših zanimanja.

Učenici naše Škole (1. K, 2. K, 3. K, 3. C/M/P, 4. PT, 2. C/M/P) su uz mentorstvo svojih nastavnika N. Kokalović, D.  Scharmitzer, M. Klepo, M. Katilović, I. Platužić, M. Breulj, M. Batori, S. Hajduković i M. Tosenberger Andrić još jednom potvrdili svoje sposobnosti i kreativnost te osmislili mnoštvo zanimljivih teorijskih sadržaja, ali i obroke koja će mališani moći samostalno pripremiti. Uzimajući u obzir nutricionističke smjernice (dob, različitost, prehrambene potrebe djece školske dobi, sezonske namirnice, lakoća izrade obroka, posebne prehrambene potrebe – učenik s dijabetesom), kreirali su zdrave i maštovite obroke koji se mogu poslužiti za doručak i međuobrok. Dragi gosti bili su nam učenici 3.B razreda.

Učenici naše Škole su uz mentorstvo svojih nastavnika osmislili su mnoštvo zanimljivih teorijskih sadržaja, ali i obroke koja će mališani moći samostalno pripremiti. Uzimajući u obzir nutricionističke smjernice i posebne prehrambene potrebe – učenik s dijabetesom, kreirali su zdrave i maštovite obroke koji se mogu poslužiti za doručak i međuobrok.

U praktičnom dijelu na tri radne jedinice uz mentorstvo starijih kolega učenika, djeca su pripremala: hamburger peciva od cjelovitog pšeničnog brašna, smoothie od banane i jabuke s chia sjemenkama te vesele voćne ražnjiće. Nakon pripreme vlastitih peciva, djeca su si po izboru pripremala zdravi doručak slažući minimalno dvije vrste povrća u svoj zdravi hamburger. Osim toga, naši su im učenici pripremili i čips od jabuke i čoko lizalice od jabuke.

Učenici 3. B razreda rekli su nam što su pripremali i na kraju najradije kušali.

Ivana: „Bilo mi je najzanimljivije kad smo radili hamburgere, bili su jako ukusni.“

– Petar: „Najbolji mi je bio smoothie, jer sam sam rezao voće, mrvio i miksao. To mi je bilo baš zanimljivo.“

– Antun: „U svoj hamburger  stavio sam malo salame, malo ove zelene kao trave, paprike i krastavce. To mi je bilo najbolje.“

– Sara: „Najzabavnije mi je bilo raditi voće na štapiću, a najukusniji su mi bili hamburgeri.“

Našim malim gostima i njihovim nastavnicama opisali smo zanimanja koja su vezana za ove radionice o zdravoj prehrani i mogućnostima kasnijeg obrazovanja koja će se otvoriti uspostavom RCK VirtuOS u sektoru turizma i ugostiteljstva i provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa koje će biti moguće pohađati i koje će možda baš ovim radionicama nekome pomoći u odabiru  budućeg zanimanja kada za to dođe vrijeme.

Kako je sve izgledalo, pogledajte na fotografijama! 🙂

Skip to content