Obilježili smo Svjetski dan hrane

Listopad je mjesec u kojem se obilježavaju različiti dani na svjetskoj i međunarodnoj razini.

I u našoj Školi svake godine u listopadu puno je aktivnosti jer se realiziraju različiti projekti i obilježavaju pojedini dani na praktičnoj i teorijskoj nastavi ili kroz slobodne aktivnosti.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (WHO).

Tog dana slavi se hrana, napredak i raznolikost poljoprivrede u više od 150 zemalja svijeta, a cilj je obilježavanja pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu,  ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva, te ukazati i na problem bacanja hrane u svijetu.

“Budućnost hrane je u našim rukama” slogan je kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan hrane. I u našoj Školi obilježen je 11. listopada 2021. kroz prvu radionicu projekta „Mala škola pripreme zdravih obroka“ u čijoj su realizaciji sudjelovali nastavnici i učenici prehrambene i ugostiteljske struke naše škole, a cilj je bio upoznati učenike osnovne škole sa zdravim namirnicama i pojasniti im kako se zdravo hraniti.

U sklopu slobodne aktivnosti Eko-etno radionica pod mentorstvom nastavnice Maje Breulj učenici pekari iz 2. C/M/P razreda 18.listopada 2021. napravili su zdravi sok od kuhane butternut bundeve koji može biti zamjena za jedan međuobrok u danu. Sok smo odnijeli u Osnovnu školu Josipa Antuna Ćolnića u 3.B razred gdje su ga učenici kušali i naučili nešto novo o još jednoj zdravoj namirnici.

 

Tekst i fotografije: Maja Breulj, dipl. ing.

Skip to content