Kuhari i pekari obilježili Međunarodni dan kuhara i Svjetski dan jabuka

Svake godine 20. listopada obilježava se Međunarodni dan kuhara i Svjetski dan jabuka.

Kuhari širom svijeta promiču svoju struku organizirajući različite radionice s ciljem isticanja uloge hrane i njezine pravilne pripreme, ukazujući i na važnost prezentacije jela na različite načine.

Obilježavanju Međunarodnog dana kuhara ove godine pridružila se i naša Škola u sklopu promidžbenih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka s kojom je partner.

Kuhari 2. F/K 20. listopada 2021. na praktičnoj nastavi pod mentorstvom nastavnice Nevenke Kokalović i kuhari 3.K 21. listopada 2021. pod mentorstvom nastavnice Marije Katilović izradili su različita slana i slatka jela: šarenu slanu punjenu roladu, slane lisnate krekere s bučinim sjemenkama, čokoladne zobene keksiće s jabukom, te ukazali na ovo kreativno zanimanje u kojem se može stalno usavršavati na različitim poljima i na različite načine.

Pekari 2.C/M/P razreda pod mentorstvom nastavnice Maje Breulj pridružili su se obilježavanju ovog kuharskog dana. Na praktičnoj nastavi dobili su zadatak izraditi zdravu pogaču s povrćem za djecu, pod nazivom Šarena cvjetna livada.

Imali su na raspolaganju sirovine za izradu kvasnog tijesta, svježe paprike (zelena, žuta, crvena), rajčice, cherry rajčice, ljubičasti luk, grančice svježeg bosiljka, lišće peršina, origano i dr. Naši pekari 2.C/M/P razreda stvarno su se potrudili i izradili različite šarene mirisne pogače za djecu s ciljem da ih potaknu da jedu povrće jer je ono važno u prehrani.

 

 

Svjetski dan jabuka

20. listopada obilježava se i Svjetski dan jabuka u brojnim vrtićima, školama, restoranima, organizacijama i udrugama promičući važnost jabuke u prehrani ljudi i njezin pozitivan utjecaj na zdravlje. Pekari 2. C/M/P razreda na praktičnoj nastavi pod mentorstvom nastavnice Maje Breulj izradili su marmeladu od jabuka koju će koristiti kao nadjev u izradi kolača i punjene prhke tortice s jabukama. Osim toga, izrađivali su i voćne dekoracije od jabuka.

Puno vrijednih ruku naših učenika prehrambene i ugostiteljske struke, prema vlastitim mogućnostima, sudjelovalo je u obilježavanju ovih značajnih dana za našu struku.

Tekst napisala: Maja Breulj, dipl. ing.

Skip to content