Proslava Martinja na školskom gospodarstvu Trnava

Proslavili smo 1. Martinje u Trnavi u sklopu partnerstva i promidžbenih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti  Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. U praktikumu za eno-gastronomiju i praktikumu za agroturizam SSŠ Antuna Horvata Đakovo u mjestu Trnava, 11. studenog 2021. godine održana je nova manifestacija za koju se nadamo da će postati tradicionalna i zaživjeti u ovom vinorodnom kraju punom potencijala za ovakva događanja.

Program je bio prigodno osmišljen i to najprije tradicionalnim krštenjem mošta, a nakon toga je mr.sc. Ivan Išasegi  održao radionicu i predavanje  pod nazivom Organoleptička svojstva i karakteristike vina nakon fermentacije.

Uvod u cijelo događanje bilo je direktno javljanje u emisiju ‘Dobro jutro, Hrvatska’ gdje su domaćini govorili o proslavi  Martinja i partnerstvu u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, o mogućnostima koje se pružaju ovim partnerstvom u promociji zanimanja i podizanju kompetencija nastavnika obrazovanjem i sudjelovanjem u edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovanjem u radionicama i predavanjima iz različitih područja korisnih nastavnicima, izradi kurikula i standarda za nova zanimanja u ugostiteljstvu i prehrani, pružanje mogućnosti školovanja za zanimanja nakon kojih će se moći  kvalitetno učenike pripremiti za tržište rada, opremanje učionica, laboratorija i svih dobrobiti za nositelje Ugostiteljsko-turističku školu Osijek i sve partnere koji sudjeluju u ovom projektu.

Ivan Išasegi  usavršavao se u sklopu RCK  VirtuOs na  specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu, na jednoj od najjačih akademija u Francuskoj iz domene sommelierstva. Svojim predavanjem i radionicom prenio je svoja znanja prisutnim  polaznicima i praktično im pokazao i podučio ih o najvažnijim organoleptičkim svojstvima i karakteristikama vina nakon fermentacije, za što je  baš na Martinje bila i prava prilika za to. U radionici su polaznici kušali i određivali organoleptička svojstva na tri vina, graševina, traminac i chardonnay.

U radionici su sudjelovali i učenici SSŠ Antuna Horvata kao asistenti svome nastavniku.

Nakon radionice svi su pozvani na prigodni domjenak, druženje i obilazak praktikuma. Nadamo se susretu i sljedeće godine na 2. Martinju u  Trnavi.

 

 

 

Skip to content