Naša škola predstavila u Budimpešti Adventsku i božićnu kuharicu i svoje proizvode

Naša škola uspješno se predstavila u četvrtak 25. studenoga 2021. u Budimpešti, u sklopu programa Hrvatska književna Panonija IV, koju su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i kulturni centar Croatica nonproft kft. iz Budimpešte u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom i đačkim domom iz Budimpešte (HOŠIG) i Spomen-muzejom biskupa Josipa Jurja Strossmayera iz Đakova. Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata, Đakovo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

U prijepodnevnim satima pod nazivom „Slavonski Advent u Budimpešti“ u velikoj dvorani Hrvatskog vrtića, osnovne škole i đačkog doma iz Budimpešte (HOŠIG) predstavljena je Adventska i božićna slavonska kuharica koju je škola objavila prošle godine te je priređen slatki stol božićnim i adventskim kolačima čiji se recepti nalaze u kuharici. O sadržaju kuharice učenike i nastavnike HOŠIG-a upoznala je profesorica Maja Vonić te naglasila kako je riječ o jednom od brojnih projekata koje je Škola realizirala u zadnjih nekoliko godina. Sadržaj slatkoga stola nazočnima je predstavila nastavnica Marija Katilović, a potom su nazočni imali prigode kušati pripremljene slastice.

Škola je sudjelovala i u drugom dijelu programa u hrvatskom kulturnom i medijskom centru Croatica, gdje su otvorene dvije đakovačke izložbe: izložba ulja na platnu i akvarela Panonske perspektive Zdravka Ćosića (Slavonski Kobaš, 15. XII. 1941. – Slavonski Kobaš, 23. II. 2006.) iz zbirke đakovačkog Spomen-muzeja biskupa Strossmayera prigodom 80. obljetnice rođenja i petnaeste obljetnice smrti te ponovno slatki Adventski stol koji su priredili djelatnice i djelatnice Srednje strukovne škola Antuna Horvata te predstavljena kuharica. O djelima Zdravka Ćosića govorio je ravnatelj Mirko Ćurić, a o kuharici prof. Maja Vonić. Izložbe je otvorio hrvatski veleposlanik u Budimpešti dr. Mladen Andrlić, a njemu i uzvanici su uručeni primjerci kuharice i uzorci školskih proizvoda do pira. Na poticaj ravnatelja Croatice Csabe Horvata, iduće godine će kuharica biti objavljena u ovoj izdavačkoj kući u mađarskom prijevodu.

 

 

Skip to content