Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava  se 1. prosinca brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Cilj je doprinijeti informiranju građana o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja infekcije HIV-om, ali i drugih spolno prenosivih bolesti te odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Na taj se način potiče građane, a posebno mlade, na zdrav stil života i zaštitu od spolno prenosivih infekcija, uključujući infekciju HIV-om.

Ovogodišnji slogan obilježavanja je engl. End inequalities. End AIDS.  Naglašava važnost eliminacije nejednakosti i okončanja pandemije AIDS-a.

Međunarodni je simbol svjesnosti i podrške oboljelima te prevencije ove bolesti crvena vrpca.

Naša se škola pridružila obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a pa priču o crvenoj vrpci možete saznati iz prezentacije učenice Dolores Belir, 1. TR ( Priča o crvenoj vrpci); detalje o uzročniku, načinu prijenosa, simptomima, razvoju, mjerama prevencije ove bolesti  iz prezentacije učenika Jure Andrića, 1. TR, (AIDS). Pogledajte i poster učenika  Mihaela Miškovića, 1.TR (Poster) izrađen u alatu Canva, plakat za pano koji je izradila učenica Maja Šarčević (2.F/K) i pano kojeg su izradile učenice 2.F/K razreda.

Razrednice i razrednici 1. SRT, 1.AT, 1.CNC/SL/D, 2.TM, 2.F/K, 3.AT i 3.FOT/KO/D  razreda informirali su i educirali svoje učenike na satu SOG-a gledajući film sa stranica HZJZ-a (10 minuta za HIV) i rješavajući kviz sa stranica HZJZ-a (Spolno zdravlje).

Učenici 2. AT razreda istražili su koja su pitanja iz kviza  najslabije riješena, što znači da ljude o toj problematici još treba informirati. Jedno je od tih pitanja i kada se može isključiti/potvrditi prijenos HIV infekcije testiranjem (51.60% točnih odgovora), te kako se može dokazati da je netko HIV pozitivan (46.78% točnih odgovora).

Anonimnim anketiranjem učenika koji su sudjelovali u obilježavanju saznali smo jednu dobru stvar: svi učenici smatraju da osobama zaraženim HIV-om treba pomoći, družiti se s njima, prihvatiti ih što je već jedan veliki korak naprijed u eliminaciji nejednakosti i pružanju podrške. Učenici su puno naučili o AIDS-u i HIV-u, što se vidi iz priloženog:

Važnost eliminacije nejednakosti i pružanje podrške oboljelima i učenici i profesori pokazali su noseći crvene vrpce. Izradile su ih učenice 2.F/K razreda Klara Lipert i Ana Bikić.

Ukoliko želite, a još niste, možete i vi pogledati film, pokušati riješiti kviz i provjeriti svoje znanje, a kako je  sve izgledalo možete pogledati na priloženim fotografijama.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

 

 

Skip to content