Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja ponekad mogu biti prepreka njihovom uključivanju u društvo. Da bi zdrave osobe u svakodnevicu uključile takve osobe, Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Kako se snalaze slijepe i slabovidne osobe u običnim, dnevnim aktivnostima kao što je prepoznavanje vrsta začinskih biljaka, oblikovanje kolača, dodavanje šećera u čaj ili kako se čita knjiga napisana Brailleovim pismom saznali su učenici OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” u Strizivojni u zajedničkom projektu naše škole i Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo, Iz knjige na stol, u okviru radionice pod nazivom Menta – začinska biljka prepoznatljivog mirisa.

U projektu, osim nastavnice Dubravke Scharmitzer i ravnateljice đakovačke Gradske knjižnice i čitaonice Anđelke Blažević, kao nositeljice projekta sudjelovale su i defektologinja Ivana Petanjek te gošće, nastavnica Ankica Živić iz Srednje strukovne škole Vinkovci  i učiteljica Darinka Vučković iz OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u radionici su sudjelovale i Lana i Sanja, naše učenice iz 1.K razreda.

 

Tekst: Dubravka Scharmitzer; fotografije: Anđelka Blažević

 

Skip to content