Birajmo zdravlje – recimo NE svim vrstama ovisnosti

U okviru ovogodišnje izabrane teme u Planu djelovanja ekoškole (zdravlje) organizirali smo ekoprojekt kojim smo se uključili u obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenoga – 15. prosinca).

Projekt je održan 14. prosinca i svi su učenici pogledali prezentaciju te nekoliko edukativnih videoisječaka o najčešćim vrstama ovisnosti kod mladih, ali i sami su aktivno sudjelovali  iznoseći svoja mišljenja i stavove u kvizu Koliko si svjestan pojave ovisnosti oko sebe?, kao i u anonimnoj anketi. Iz ankete je vidljivo da najveći postotak učenika, njih 38 %*, smatra da škola može djelovati u prevenciji ovisnosti kod učenika upravo kroz školske projekte.

U ovome projektu, osim alkoholizma, pušenja i ovisnosti o drogama, teme su bile ovisnost o internetu i o kockanju, kao nove ovisnosti koje narušavaju mentalno zdravlje mladih u 21. stoljeću. Rezultati istraživanja provedenih u Republici Hrvatskoj pokazuju da mladi na internetu provedu više od 5 sati dnevno, a da to nije vezano za izvršavanje školskih obveza, te da je čak 22 % učenika bilo uključeno u neki oblik kockanja u proteklih godinu dana.

* Napomena: u anketi su sudjelovala 184 učenika koji su na satu imali pametne telefone

 

 

 

 

Skip to content