Primjena pepela biomase radi unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i plodnosti tala

Primjena pepela biomase radi unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i plodnosti tala” – tema je info dana koji se u okviru spomenutog projekta održao u prostorima Državne ergele Đakovo. Organizatori su Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Grad Đakovo. Projekt je predstavio prof. dr. sc. Gabrijel Ondrašek, a da je tema zanimljiva poljoprivrednicima s našeg područja, svjedoči velik broj zainteresiranih sudionika. Okupljene je na početku uvodno pozdravio voditelj Odsjeka za gospodarstvo, investicije i razvoj Grada Đakova Mislav Živković, dok je predstavljanju nazočila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz-Šola. Uz Grad Đakovo, na projektu je još šest partnera među kojima i naša Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Matricaria, Obrt za proizvodnju i usluge Široko Polje, te još tri partnera iz Gundinaca i OPG Išasegi iz Trnave.

Govoreći o važnosti projekta, prof. dr. Gabrijel Ondrašek je istaknuo da se on temelji na ispitivanju utjecaja primjene različitih doza pepela biomase (biopepela) pri neutralizaciji kiselih poljoprivrednih tala i njihove bolje opskrbljenosti makro i mikro hranivima, a bez negativnih konotacija na fizikalne, kemijske i mikrobiološke karakteristike istraživanih tala te na kakvoću i visinu prinosa poljoprivrednih kultura.

Rekao je i da zbog poticanja obnovljivih izvora energije, zelenih politika i transformacije energetskih sustava iz fosilnih u druge ekološki prihvatljivije i održivije, u Republici Hrvatskoj, EU, kao i na globalnoj razini količina biopepela kontinuirano raste. Biopepeo, pojasnio je, značajan je nusproizvod raznih postrojenja na biomasu (TE, toplana, sušara) te ga je ponovnom upotrebom u kemijskim melioracijama moguće na održiviji način zbrinuti, odnosno reciklirati u agro-šumskim ekosustavima uz dodatne beneficije kao što su povećanje plodnosti tla uz manju upotrebu mineralnih gnojiva, te komercijalnih kondicionera tla (razni vapneni materijali, frakcije vapnenca i dolomita) za neutralizaciju kiselih tala.

Skip to content