Salenjaci – topli zaboravljeni kolači

U Slavoniji je vrijeme je klanja i prerade mesa u poznate mesne prerađevine. Osim mesa, važno je spomenuti i svinjsku masnoću koja je neizostavni dio svinjokolje. Manje se spominje svinjsko salo, masnoća koja se nalazi unutar trbušne šupljine i pruža se po rebrima te, za razliku od potkožne masnoće od koje se oblikuje slanina ili tope čvarci, ne sadrži slojeve mišićnog tkiva. Salo se zajedno s potkožnom masnoćom topi tj. prži u poznatim kotlovima uz neprestano miješanje. Proizvodi tog prženja jesu mast i čvarci. U prošlosti salo se nije topilo, već se upotrebljavalo za kolače – salenjake.

Danas se vraćamo tradiciji i možemo pronaći salenjake kao “hrvatske kroasane s tisuću listova” koji se dobiju preklapanjem dizanog tijesta sa salom.
Najukusniji su salenjaci s pekmezom od šljiva, još topli i posipani šećerom u prahu, dok podsjećaju na neki topli zagrljaj djetinjstva, smatraju učenici kuhari 1. K razreda.

Sastojci:

500 g brašna

250 g mljevenog sala

1 kvasac

3 dl mlake vode

50 g šećera

vanilin šećer

pekmez od šljiva

šećer u prahu

Priprema:

U brašno umijesiti aktivirani kvasac uz dodatak šećera i vanilin šećera te umijesiti tijesto koje treba ostaviti na toplom mjestu da se diže. Nakon pola sata dizanja u tijesto utrljati salo preklapanjem i to tako da se tijesto razvijačem rastanji. Na 2/3 tijesta utrljati salo i preklopiti.  Ponoviti preklapanje još dva puta. Na kraju tijesto rastanjiti na debljinu od 2 mm, izrezati na kvadrate 7 x 7 cm, staviti pekmez, preklopiti i oblikovati salenjake pa ih staviti na papir za pečenje pazeći da se ne dodiruju.  Staviti ih u pećnicu na 200 °C oko 20 minuta.

Poslužiti tople posute šećerom u prahu.

Ako nemate domaći pekmez od šljiva, možete u običan pekmez dodati veliku žlicu mljevenih oraha i petit keksa što će spriječiti curenje pekmeza tijekom pečenja.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

Skip to content