Iz kuhinje s ljubavlju- snimanje nove emisije u našoj školi

Još jedna emisija iz serijala „Iz kuhinje s ljubavlju“ Slavonske televizije snimljena je 3. prosinca 2021. god. u SSŠ Antuna Horvata Đakovo. Kao i ostale i ova je  snimljena pod pokroviteljstvom  Regionalnog centra  kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka i poslužit će promociji  VirtuOS –  RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva i partnera Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo

Ovu emisiju  emisiju „Iz kuhinje s ljubavlju“ željeli smo posvetiti gastronomiji kao moćnom alatu, koji njegujući tradiciju i prateći turističko-gastronomske trendove može biti jedan od velikih pokretača naše regije.

Gastronomija je danas usko vezana uz brigu za zdravlje, individualne želje i prehrambene potrebe, konzumaciju ekološki uzgojenih namirnica s naglaskom na lokalnu proizvodnju sezonskog karaktera, minimalno obrađenu hranu te sigurnost hrane.

Današnji potrošači educiraniji su i sve zahtjevniji, prate nove trendove te opravdano očekuju da trendove prate i vlasnici ugostiteljskih objekata/kuhari te obogaćuju svoje jelovnike jelima koja prate aktualne gastronomske trendove, pružajući individualni pristup te nude ukusna i nutritivno visokovrijedna jela.

U kontekstu omogućavanja odabira, poštivanja individualnih želja i posebnih prehrambenih potreba gostiju, učenici 4. PT razreda u zanimanju agroturistički tehničar Katarina Černjava, Marin Fabijan, Goran Cvijić i Marko Markotić  uz svoje nastavnice, mentorice Mihaelu Tosenberger Andrić i Mariju Batori, osmislili su menu koji je pogodan za vegane, a ujedno i za osobe alergične na jaja i mlijeko.

Vodeći računa o nutritivnoj vrijednosti obroka, odabiru namirnica bez alergena, prilagodbi obroka djeci s alergijama, korištenju dijela namirnica iz vlastitog uzgoja, pripremali su slijedeći meni:

  • Lažna mesna štruca s umakom od gljiva, pečenim krumpirom te mrkvom i zelenim mahunama na maslinovom ulju (veganski obrok, obrok za osobe alergične na jaja i mlijeko) / Batkovi u košuljici od kukuruznih pahuljica s umakom od gljiva, pečenim krumpirom te mrkvom i zelenim mahunama na maslinovom ulju (obrok za osobe alergične na na jaja i mlijeko)
  • Salata s rikulom, matovilcem, zelenom salatom, bučinim sjemenkama i narom
  • Sirova torta od lješnjaka, indijskih oraščića, šumskog voća i aronije

Nakon završenog posla, snimateljska ekipa imala je  priliku i kušati pripremljena jela u posebnom božićnom ambijentu u školskom praktikumu za eno-gastronomiju i agroturizam u Trnavi.

 

 

Prijedlozi:

Jelovniku je moguće dodati posebne oznake/ilustracije koje će na jednostavan način pomoći gostu u odabiru jela koje bi odgovaralo njegovim željama, odnosno posebnim prehrambenim potrebama. Navođenje podataka o hranjivoj i energetskoj vrijednosti jela, također je dobrodošao alat za lakši odabir jela (primjerice kod osoba na redukcijskim dijetama, dijabetičarima…).

 

Prijedlog označavanja obroka:

 

Skip to content