2. radionica projekta Mala škola pripreme zdravih obroka

18. siječnja 2022. god. nastavile su se promidžbene aktivnosti u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka -VirtuOs i partnerske škole Antuna Horvata Đakovo. Ovo je prva aktivnost škole u novoj godini. Održana je naime 2. radionica iz projekta „Mala škola pripreme zdravih obroka“. Naziv radionice je Zima: Ručak i desert.

U sklopu druge radionice gosti, učenici iz Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića ponovili su ulogu hrane u rastu i razvoju, važnost redovitih i raznovrsnih obroka te se upoznali sa skupinama namirnica i njihovim osobinama.

U praktičnom dijelu, učenici agroturistički tehničari te učenici završnog razreda zanimanja pekar, pripremili su prijedlog obroka za ručak koji se sastojao od pilećih batačića tzv. lizalica u košuljici od cornflakesa, uz prilog pomfrit iz pećnice te zelene mahune i mlada mrkvica na maslacu.

Deserti: mini muffini od crnog pšeničnog brašna, smanjene količine šećera, s voćem i nezaslađenim

slatkim vrhnjem, lizalice od datulja i lješnjaka, napitak od mrkve, ananasa, jabuka, kivija i banane.

Obroci su se u manjem dijelu prilagodili malim gostima  i ukazalo im se da se uvijek može izabrati kvalitetnija opcija kod pripreme hrane, a opet imati obrok koji volimo, pripremljen na „zdraviji“ način (pommes – koji nije pržen već pečen u pećnici, muffini – s crnim brašnom, nezaslađeno vrhnje, upotreba začina umjesto soli…).

Učenici su  dobili recepturu , slike i način izrade ručka, a njihov zadatak je pokušati napraviti obrok kod kuće uz pomoć roditelja.

Vrijedne ruke možete pogledati ovdje:

Skip to content