Projekt naših učenika 3. TR razreda: Videoigra na temu slavenske mitologije

Nakon dvije godine učenja algoritama i programiranja na nastavi, došla nam je ideja o programiranju vlastite videoigre. Tim projektom željeli smo objediniti sve naše znanje i vještine koje smo do tada stekli te usavršiti i naučiti nove vještine koje bi nam koristile u budućnosti. Najveća inspiracija bila nam je igra Hades američkog indie game studija Supergiant Games. Ta je igra temeljena na grčkoj mitologiji, stoga nam je  došla ideja da malo zastupljenu slavensku mitologiju iskoristimo kao podlogu naše igrice. S obzirom na to da nema puno točnih, tj. istovjetnih izvora o slavenskoj mitologiji, imali smo više prostora i kreativne slobode.

Projekt je započeo u trećem mjesecu 2021. godine, a datum završetka nije određen jer ne želimo brzati s izradom kako se to ne bi odrazilo na kvalitetu konačnog proizvoda. U početku projekta sudjelovao je cijeli razred koji je bio podijeljen u tri tima (programeri, dizajneri, kreatori priče), ali se kasnije tim koji radi smanjio na nekolicinu učenika. U kasnijem radu pridružio nam se učenik iz 3. TM razreda Domagoj Gjalić koji već ima iskustva u crtanju i izradi videoigara.

Sam proces započeo je planiranjem u kojem određujemo što želimo napraviti, koja je ciljana publika i na kojoj će se platformi igrica nalaziti. Sljedeća faza je pre-production gdje počinjemo pisati priču i raditi prve prototipe. Tek nakon toga možemo krenuti u ozbiljnu izradu modela, grafike, mehanike i glazbe. Kada igricu testiramo i uvjerimo se da nemamo problema, možemo je objaviti široj publici. Vještina koja nam je bila najpotrebnija jest programiranje, ali to nije jedina vještina koju smo trebali. Uz to primijenili smo znanje iz matematike, fizike i povijesti. Od opreme koristimo svoja osobna i školska računala te grafičke tablete, koji nam olakšavaju dizajniranje.

Projekt smo prijavili na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za financiranje izvannastavnih aktivnosti te je naš rad prepoznat i nagrađeni smo s maksimalnih 20,000.00 kuna. Ta smo sredstva iskoristili za kupovinu opreme, prije svega laptopa, koji su nam nužni za programiranje.

Uz rad na videoigri paralelno radimo i na izradi službene internetske stranice. Početci su bili jako teški, no što smo više radili i učili to je postajalo istovremeno sve lakše i sve izazovnije.

Učenici koji sudjeluju u projektu: Domagoj Gjalić (3. TM), Hrvoje Milošević (3. TR), Luka Plejić ( 3. TR), Antonio Ramač (3. TR), Ivan Tomić (3. TR), Luka Vuletić (3. TR).

 

Skip to content