ZDAVLJE-Ojačajte svoj imunitet

 

ZDRAVLJE IZ KOŠNICE- PČELINJI PROIZVODI

 

Važan faktor za zdravlje čovjeka je jak imunitet kojim se ljudski organizam lakše brani od napada raznih virusa i bakterija. Jedan od glavnih razloga oslabljenog imuniteta je nedovoljan unos hranjivih tvari u organizam, nepravilna prehrana, način života i smanjena tjelesna aktivnost. Kada u našoj prehrani nema dovoljno mikronutrijenata, a to je najčešće u zimskim mjesecima zbog manje dostupnosti svježeg voća i povrća, potrebno je uvrstiti dodatke prehrani koji sadrže vitamine i minerale.

Za jačanje imuniteta preporučuju se i pčelinji proizvodi: med, propolis, matična mliječ, cvjetni prah.

MED

Med je gusti viskozni, slatki proizvod medonosnih pčela kojega ga proizvode prikupljanjem nektara ili drugih biljnih sokova koje zatim prerađuju i skladište u saće u košnici da sazrije. Specifičnog je mirisa i okusa, a određuju ga biljke s kojih je nektar prikupljen.

Sastav meda: šećeri (fruktoza, glukoza),voda, proteini (iz peludnih zrnaca),vitamini (C i B-kompleks), enzimi (invertaza), minerali (željezo, magnezij, kalcij, kalij i dr.), organske kiseline (jabučna, limunska, mliječna) i dr. sastojci korisni za podizanje imuniteta.

Koncentracija određenih ljekovitih tvari u pojedinoj vrsti meda nije ista pa će ciljani med bolje djelovati na određene tegobe.

Ovisno o nektaru iz kojeg se dobiva, postoje različite vrste meda, koje se razlikuju po boji, sastavu, okusu i mirisu, a neke od njih su:

  • Bagremov med – pomaže kod tegoba dišnih organa, nervoze i nesanice
  • Kestenov med – poboljšava cirkulaciju, pomaže kod žgaravice i nadutosti
  • Livadni med – preporučuje se djeci i starijim osobama, pomaže kod alergija
  • Lipov med – ima umirujuće djelovanje, a koristi se kod bronhitisa, prehlade
  • Kaduljin med – djeluje na ublažavanje suhog kašlja i prehlade i kod čišćenja jetre
  • Vrijeskov med– pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega
  • Medljikovac – popravlja slabokrvnost

 

PROPOLIS

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju s pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora, oplemene ga izlučevinama svojih žlijezda, te dodaju vosak. Ima gorak, opor ukus, žute je do tamno smeđe boje, otapa se u alkoholnim i vodenim otopinama. Može se koristiti obliku raznih kapi, sprejeva, kapsula, masti ili krema koje ga sadrže. Djeluje antibakterijski, štiti od gljivica, virusa, primjenjuje se kod liječenja afti, umiruje rane, opekotine, koristi se kod liječenja akni i prištića, štiti zube od karijesa i dr.

Dragi učenici virusi i brojni drugi mikroorganizmi svakodnevno su oko nas, ojačajte svoj imunitet svakodnevnom konzumacijom žličice meda ili šalicom čaja s medom i limunom.

Kod prehlade i kašlja u liječenju će vam pomoći ako pomiješate žlicu meda i 1/4 žlice cimeta i konzumirajte dva puta dnevno u periodu od 3 dana.

 

Tekst napisala: Maja Breulj, dipl.ing.

Skip to content