Slaninska kobasica

Polutrajne kobasice i salame vrsta su mesnih prerađevina u čiji se nadjev dodaje sitnije i krupnije usitnjeno meso s manjom količinom mesnog tijesta (prat) i puni u prirodne ili umjetne ovitke. Na tržištu takve kobasice poznajemo pod nazivima: šunkarica, tirolska salama, mortadela, kranjska kobasica, lovačka kobasica, slaninska kobasica i dr.

Učenicima mesarima iz 3. razreda na satima praktične nastave u školskom praktikumu bilo je zanimljivo istražiti najmanje poznatu polutrajnu kobasicu – slaninsku kobasicu. Ta je kobasica dobivena od usitnjenog svinjskog mesa u čiji se nadjev dodaje određena količina sitno isječenog masnog tkiva uz dodatak začina. Dobiveni nadjev puni se u svinjsko tanko crijevo, paruje i dimi na dva dima.

Slaninske kobasice imaju vidljive kockice masnog tkiva u nadjevu. Odimljene možemo kuhati u različitim varivima, peći na roštilju ili pirjati u kotlovini.

Dobar tek!

Recept:

(za 10 kg smjese za nadjev)

7 kg svinjskog mesa od plećke i vrata, 3 kg leđne slanine, 25 dag soli, 3 dag mljevenog papra, 8 dag mljevene crvene paprike (slatke + ljute) i tanka svinjska crijeva

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

 

Skip to content