Rolada od kave

KAVA – SINONIM ZA DRUŽENJE

Kada želimo s nekim popričati i možda otkriti najveću tajnu, ali i „otračati“ nekoga, tada ćemo najčešće prijatelje pozvati „na kavu“. Mi zapravo želimo s nekim popričati. Kada je pijemo kod kuće, bilo sami ili u društvu, kava je mala ceremonija. Prostor ispunjavamo ugodnim mirisom uz nutkanje još jedne šalice, stavljamo slatke kekse i druženje počinje. Sigurna sam da je sat vremena druženja uz kavu hrvatski prosjek!

Legenda kaže da je u 15. stoljeću etiopski pastir zvan Kaldi otkrio kavu. On je primijetio da se njegove koze čudno ponašaju nakon što bi pojele lišće i plodove drva kave. Cijelu noć su ostajale budne i živahne pa je i on zajedno s redovnicima iz obližnjeg samostana počeo konzumirati napitak od te biljke. Prve plantaže kave zasađene su u Jemenu, u arapskom svijetu, a odatle se taj napitak proširio po cijeloj Europi, a u 17. stoljeću kava je u Americi postala omiljeno piće.

Kava je zimzelena višegodišnja biljka u obliku grma visoka do 8 m čiji je plod koštunjav i vrlo sličan trešnji. Na drvenastoj biljci najprije izrastu bijeli pupoljci, oblikom i mirisom slični jasminu. Plod je u obliku zelenih bobica koje mijenjaju boju od žute do crvene. Ispod crvene ljuske nalaze se dva rožasta crna zrna. Plodovi kave sazrijevaju u različito vrijeme pa se berba obavlja ručno po nekoliko puta s istog stabla. Biljka kave uzgojena na različitim mjestima daje različite okuse, pa je najbolja kava dobivena miješanjem različitih sorti uzgojenih na različitim mjestima.

Vjerovali ili ne, 2000 bobičastih plodova daje pola kilograma prženih zrna kave spremnih za mljevenje i pripremanje najomiljenijeg pića.

Učenici 2.K razreda, zanimanja kuhar, bili su na predstavljanju kave kao najomiljenijeg pića u projektu RCK u Osijeku. Naravno da je najviše oduševljenja izazvalo pravljenje pjene od mlijeka i oblikovanje srca. Neka kava bude i u kolaču, rekli su kuhari.

 

 

Rolada od kave

Namirnice za biskvit:

4 jaja, 4 žlice šećera, 1 vanilija šećer, 3 žlice brašna, 1 žlica crne mljevene kave i 1 prašak za pecivo

Namirnice za kremu:

2 dl kave iz filter automata, 0,5 dl mlijeka, 2 žlice gustina, 3 žlice šećera, 1 žlicu crne mljevene kave i 7 dkg margarina

Priprema:

Od navedenih namirnica napravite biskvit kojeg morate pečenog i vrućeg smotati u roladu i tako ga ostaviti da se hladi. Najbolje je roladu peći na papiru za pečenje.

U kavi i mlijeku ukuhati razmućen gustin i šećer, a u hladno dodati margarin i, zbog boljeg okusa, mljevenu crnu kavu. Tako dobivenu kremu namazati na biskvit i oblikovati roladu. Ako volite, možete nešto kreme premazati na roladu i ukrasiti ribanom čokoladom.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content