3. puta domaćini na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia, u disciplini Pekarstvo

WorldSkills Croatia je kao što je poznato najveći i najvažniji događaj za strukovne škole u Republici Hrvatskoj, a strukovna natjecanja prepoznata su na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja.

Povjerenje koje su nam iskazali organizatori WorldSkills Croatia kao dio Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u organiziranju natjecanja u disciplini Pekarstvo već treću godinu zaredom dovoljno govori o ozbiljnosti kojom prihvaćamo domaćinstvo u toj disciplini.

Pripreme za organizaciju započele su dva tjedna prije službenog početka natjecanja koje se ove godine održalo od 10.-12. svibnja 2022. g., na Zagrebačkom velesajmu.

Ekipa iz naše škole u Zagreb je krenula nekoliko dana ranije kako bi pripremili disciplinu i kako bi učenicima-natjecateljima omogućili najbolje uvjete za obavljanje postavljenih zadataka. Opremili smo osam radnih mjesta za isto toliko natjecatelja.

Ovim natjecanjem željelo se  pokazati da pekarstvo pruža mogućnost promoviranja tradicijskih hrvatskih proizvoda kroz zadanu temu ovogodišnjeg natjecanja „Tradicija u novom ruhu“.

Uz natjecateljski dio imali smo i izdvojeni dio za posjetitelje koji se zove Isprobaj svoju vještinu, gdje su dvije naše učenice Petra i Rebeka uz pomoć nastavnice-mentorice Nevenke Kokalović učile prisutne goste koje je to zanimalo kako se rade naši školski paprenjaci i palačinke od ekološkog pirovog brašna s pekmezom od aronije. Cijelim paviljonom širio se ugodan miris naših proizvoda, a gužva oko našeg stola dokaz je da su  slatki proizvodi bili jako ukusni i svi su htjeli isprobati napraviti svoj paprenjak ili palačinku. Proizvode koje su sami napravili mogli su ponijeti sa sobom ili ih odmah pojesti.

Također smo uz prigodne letke promovirali zanimanja koja imamo u našoj školi i važno partnerstvo s Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, VirtuOS – uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva,  budući da su natjecanje posjetili brojni učenici đakovačkih osnovnih škola i okolnih mjesta koja gravitiraju Đakovu.

U disciplini Pekarstvo kao natjecateljica sudjelovala je i naša učenica Josipa Ćosić s mentoricom Mihaelom Andrić Tosenberger, što nam je bilo izuzetno drago jer smo imali i svoju predstavnicu među 8 najboljih u državi.

Radove je ocjenjivalo tročlano prosudbeno povjerenstvo.

Samo natjecanje proteklo je bez najmanjeg problema i svi koji smo sudjelovali iz škole domaćina bili smo čitavo vrijeme na usluzi za sve što su natjecatelji trebali, tako da su svi preduvjeti  za kvalitetno obavljanje zadataka bili odlični.

Model zadatka sastojao se od slijedećih modula :

  • modul 1 – slani proizvodi od prhkog tijesta – trajanje 3 sata (1. dan)
  • modul 2 – proizvodi od kvasnog tijesta – trajanje 4 sata (2. dan)
  • modul 3 – slatki proizvodi od prhkog tijesta – trajanje 4 sata (2. dan)
  • modul 4 – proizvodi od vučenog tijesta – trajanje 4 sata (3. dan)

Radni zadatci:

  1. Izraditi slane proizvode od prhkog tijesta- kekse (Modul 1)
  2. Izraditi peciva od kvasnog tijesta s više vrsta brašna (Modul 2)
  3. Izraditi sitne kolače od prhkog tijesta (Modul 3)
  4. Izraditi zapečeni proizvod od vučenog tijesta-štrukle (Modul 4

Radovi nakon prvoga dana:

Drugi dan natjecanja:

Treći dan:

Na kraju je stol za prezentaciju bi prepun različitih proizvoda koji su izgledom i maštovitošću plijenili pažnju posjetitelja.

Po završetku događanja svi sudionici su bili zadovoljni i sretni što su imali prilike sudjelovati na ovom Državnom natjecanju, a pobjednicima smo čestitali i poželjeli sreću na njihovom putu da postanu pravi i uspješni pekari koji će u ovo zanimanje unijeti neke svoje nove ideje i inovacije.

Od organizatora  natjecanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobili smo samo pohvale za izvrsnu i besprijekornu organizaciju i suradnju na natjecanju, što godi , ali istovremeno i obvezuje jer s Agencijom i ljudima koji tamo rade imamo kao škola jedan poseban prijateljski odnos koji smo zaslužili  dugogodišnjim trudom i radom u čemu su nam i oni puno pomogli da izrastemo u školu koja je po svojoj organiziranosti, radu s učenicima i postignutim rezultatima prepoznata u cijeloj državi.

Važnost ovog natjecanja i domaćinstva u dvije discipline i sudjelovanje naših sedam učenika s mentorima u različitim disciplinama prepoznao je i naš gradonačelnik Marin Mandarić koji nas je došao posjetiti i obići sva radna mjesta na kojima su se natjecali učenici naše škole i svojim prisustvom dati im podršku kao što je to učinio i naš ravnatelj.

I na kraju kao je i naš ravnatelj rekao, WorldSkills Croatia 2022. je završen, započinju pripreme za WorldSkills 2023. gdje ćemo sigurni smo ponovo biti domaćini u najmanje jednoj disciplini.

Skip to content