Dan škole-135 godina postojanja

Srednja strukovna škola Antuna Horvata  proslavila je 20. svibnja svoj  135. rođendan.

Škola je osnovana u Đakovu 1887., kao jedna od prvih hrvatskih Šegrtskih škola. Kroz povijest je često mijenjala ime u skladu s društvenim promjenama, ali je opstala do današnjega dan i trenutno je najveća srednja škola u Đakovu i jedna od najvećih u Županiji s oko 620 učenika i više od stotinu djelatnika te više od dvadeset zanimanja za koje odgaja i obrazuje učenike u šest strukovnih sektora. Škola se odlikuje velikom aktivnošću te uspjesima svojih učenika i nastavnika.

Program obilježavanja 135. Dana škole započeo je okupljanjem sudionika i uzvanika u školskom parku, koji je prije pet godina proglašen od Hrvatske radio televizije, u projektu Najljepši školski vrtovi, kao drugi najljepši školski vrt u Hrvatskoj. Slijedilo je predstavljanje brojnih izdanja (školski časopis Zlatovez) i nagrađenih projekata koji su u školi realizirani u posljednje dvije pandemijske godine:

Učenici 3. TR razreda Luka Plejić, Ivan Tomić i Domagoj Gjalić koji su, zajedno s mentorom Ivanom Matićem, osmislili računalnu igricu na temu slavenske mitologije pokazali su kako je ona nastajala. Zlatovez je predstavila urednica Maja Vonić, a o knjigama u nakladi Škole, Srednjovjekovnoj đakovačkoj kuharici te Adventskoj i božićnoj slavonskoj kuharici, govorio je ravnatelj Mirko Ćurić. Božena Miser Kovačić predstavila je brošuru Great Bake-Off recipe book, u koju je uvršten i jedan recept učenika naše škole; dok je Henrieta Matković prezentirala školski ekoprojekt objavljen u Zborniku radova “Kako postati zeleni potrošač” i dvije brošure tiskane u nakladi škole 2021. godine: Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način te Božićni kruh mojega kraja. Sanja Malević prikazala je našu prezentaciju koju je Europska komisija izabrala kao jedan od 4 primjera najbolje prakse od 127 prijava u okviru programa Školske sheme.

U podne je bio prijem za uzvanike i goste u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a  na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u dvorani koja nosi ime po Antunu Mandiću, biskupu i utemeljitelju Obrtničkog ceha u Đakovu, održana Svečana akademija u povodu 135. obljetnice Škole. Osim pozdravnih govora uzvanika i ravnatelja Škole, predstavljen je spot za himnu obrtničkih škola koju je napisao i uglazbio Ivan Balen, otpjevale Đakovčanke, a snimio Zlatko Mesić. Učenici i učenice škole izveli su prigodan kulturno-zabavni program, a tijekom programa nagrađeni su  najbolji učenici i nastavnici za postignuća u protekloj godini, te ispraćeni  dva djelatnika i jedna djelatnica u zasluženu mirovinu.

 

Skip to content