Najbolji razredi nagrađeni izletom u Pečuh

U subotu, 21. svibnja 2022.godine, 3. K i 4. SRT zajedno sa svojim razrednicima Nevenkom Kokalović i Željkom Vukadin posjetili su Pečuh u Mađarskoj. Bilo je to nagradno putovanje za dva naša najbolja maturalna razreda Škole za 2021/2022. u jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj. 2010. g. Pečuh je zajedno s Essenom i Carigradom proglašen za europski glavni grad kulture pa je gotovo nemoguće u jednom danu posjetiti sve kulturno – povijesne znamenitosti grada.

Prije samog dolaska u Pečuh posjetili smo Jud, poznato marijansko svetište u blizini Šikloša koje je bilo mjesto hodočašća još u ranom srednjem vijeku.

Najviše smo se zadržali na središnjem gradskom trgu na kojem se nalazi džamija paše Gazi Kazima koja je u 17. stoljeću posvećena za crkvu, ali na vrhu kupole još uvijek ima islamski simbol-polumjesec i zvijezdu. Tu se još nalaze srednjovjekovna katedrala, historicistički hotel Nador, stup Svetog Trojstva,  spomenik Janosa Hunyadi, gradska vijećnica i zgrada općine.

I još malo po gradu…… i još jedna zanimljivost, sinagoga na čijem pročelju stoji natpis na hebrejskom koji u prijevodu znači „kuća molitve za sve ljude“.

Malo smo se i umorili, a budući da je dan bio vrlo topao, potražili smo hladovinu za predah od razgledavanja.

                                                                                                                                                          

Naravno, ostalo je vremena i za posjet poznatom trgovačkom centru Arkad u kojem se nalazi niz poznatih trgovina , a i nezaobilazni Mc Donald’s s ponudom kojoj mladi ne mogu odoljeti pa tako nismo ni mi.

 

Po povratku kući, zaključak: „Zaista se isplati biti najbolji!“

Skip to content