Iz knjige na stol – mrkva

Mrkva je korjenasto povrće i izvrstan izvor mnogih vitamina i minerala, zbog čega se toliko i konzumira. U našoj tradicionalnoj kuhinji mrkva se nalazi u puno slanih mesnih jela i salata. Počela se uzgajati prije tisuću godina na područjima današnjeg Bliskog istoka i to samo kao ljubičasti korijen. Mrkva žutog i narančastog korijena, koju poznajemo danas, pojavila u vrijeme stare Grčke. Zanimljivo je da je mrkva prvo povrće koje je ikada konzervirano, i to u 19. stoljeću.

Sve to, kao i da se mrkva može jesti i piti kao slatki kolač i sok te da se od ticino mase i papira mogu oblikovati različiti ukrasi u obliku mrkve saznali su 26. svibnja 2022. u Gradskoj knjižnici i čitaonici učenici 7. b razreda OŠ “Vladimir Nazor”  sa svojom nastavnicom Sanjom Vidović  Bila je to zadnja radionica u ovoj školskoj godini iz projekta IZ KNJIGE NA STOL.

Uz nastavnice naše škole Sanju Andrić, Doru Kopić i Dubravku Scharmitzer sudjelovali su učenici kuhari  iz 1. K razreda Gordana Štangl i Adam Kocur. U projektu su, uz degustaciju ukusne torte i zdravog soka, sudjelovali Nazorovci, gosti, knjižničari i članovi Gradske knjižnice.

“Nastavljamo i nagodinu”, rekli su naši domaćini u Gradskoj knjižnici.

Tekst: Dubravka Scharmitzer, fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Skip to content