Prvi puta smo bili domaćini u disciplini Stolarstvo na WorldSkills Croatia 2022.

Najveći i najvažniji događaj za strukovne škole u Republici Hrvatskoj, WorldSkills Croatia je natjecanje, a ujedno jako važan promotor izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja i zanimanja. Ove godine održan je od 10. – 12. svibnja na Zagrebačkom Velesajmu.

Mi iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo ove godine osim u disciplini Pekarstvo bili smo domaćini i u disciplini Stolarstvo, što je za nas bio novi izazov jer smo ustvari preko noći uskočili u organizaciju.

Pripreme za organizaciju počele su čim smo to službeno doznali jer ovo je bilo nešto novo za naš tim. Odabrana je ekipa za koju se znalo da će ovo natjecanje odraditi na zadovoljstvo organizatora i natjecatelja. Neka iskustva iz dosadašnje organizacije u Pekarstvu dobro su došla i ovdje.

U Zagreb se krenulo nekoliko dana ranije kako bi se disciplina pripremila u dogovoreno vrijeme. Uvjeti natjecanja kao u svim disciplinama morali su biti vrhunski kako bi natjecatelji mogli pokazati svo svoje znanje i vještine koje su potrebne za stolara.

Ove godine zadatak za Državno natjecanje bio je izraditi STOLIĆ (COFFEE TABLE), a natjecalo se 8 natjecatelja.

Model zadatka discipline STOLARSTVO sastojao se od sljedećih modula:

modul 1: IZRADA CRTEŽA ZADANOG PROIZVODA (95 minuta)

modul 2: IZRADA KROJNE LISTE (15 minuta)

 modul 3: CIJENA KOŠTANJA PROIZVODA (10 minuta)

modul 4: IZRADA PROIZVODA (540 minuta)

modul 5: PREZENTACIJA (5 minuta)

Predstavnici organizatora, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih bili su izvrsni u organizaciji i logistici kod pripreme i provođenja samog natjecanja u ovoj disciplini. Nismo zaprimili niti jednu primjedbu na organizaciju od natjecatelja, na što smo posebno ponosni s obzirom da je ovo prva organizacija natjecanja u ovoj disciplini.

Gradonačelnik našeg Đakova, gosp. Mandarić  je zajedno s našim ravnateljem Mirkom Ćurićem obišao disciplinu gdje su mogli vidjeti odvijanje natjecanja, a razgovarali su i o iskustvima sa samog natjecanja s nastavnicima naše škole koji su bili u organizacijskom povjerenstvu u disciplini Stolarstvo.

Skip to content