Zafrigana juha – juha sa svinjskom masnoćom

Svinjska masnoća je mast ili lipid, organski spoj koji se sastoji od trovalentnog alkohola glicerola i viših masnih kiselina. Te masne kiseline su u većini zasićene, a u malom postotku i nezasićene. Masti koje su izgrađene od različitih masnih kiselina neopravdano se smatraju nepoželjnim dijelom našeg tijela. Zaboravljamo da su masti sastavni dio kože i stanica, reguliraju tjelesne funkcije jer izgrađuju različite hormone, izoliraju i štite unutarnje organe, prenose tijelom vitamine topive u mastima (A, D, E, K), pomažu u borbi protiv infekcija i obnovi oštećenih tkiva, a predstavljaju i dobar izvor energije.

Masti unosimo u tijelo kao hranu. Pogrešno je mišljenje da sve masti životinjskog podrijetla štete zdravlju, a također ni sva ulja nisu najzdravije masnoće. Možemo li zamisliti ukusnu juhu koja će nas okrijepiti, biti vrlo brzo kuhana, a da sadrži svinjsku masnoću?

Učenici 1. K razreda u zanimanju kuhar, na satima Kuharstva s vježbama učili su gotoviti različite bistre i guste juhe. Najjednostavnija, a možda i najukusnija iz grupe gustih juha je zafrigana juha (prežgana ili ajnpren juha) gotovljena sa svinjskom masnoćom i jajima, starinska juha naših baka. Poslužuje se s prženim kockicama kruha. Pogledajte recept!

 

Zafrigana juha

Namirnice (za 4 do 5 osoba):

1 žlica svinjske masnoće

1 žlica brašna

žličica crvene paprike

1,5 l vode

žličica soli

malo papra i Vegete

2 jaja

Postupak:

U posudi nekoliko minuta, uz neprestano miješanje, pržiti brašno i mast te dodati navedene začine i vodu. Kada juha počne kuhati, ubaciti jaja (ogrušati) koja ne treba puno miješati da zadrže oblik. Kuhati još minutu i poslužiti uz stari kruh ili pržene kockice kruha.

Juha će biti još ukusnija ako se ohrabrite dodati malo ljute paprike.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

Skip to content