Kolači iz školske kuhinje u scenskoj slici 56. Đakovačkih vezova

Svečano otvaranje Đakovačkih vezova koje se svake godine održava ispred katedrale, petkom u središnjem vezovskom vikendu, a za koje scenske slike od 2004. godine u ulogama scenarista i redatelja obavljaju Mirko Ćurić i Darko Milas, neizostavan je i važan događaj za svakog Đakovčanina i gosta. Ovogodišnja scenska slika nosila je naziv „Šokačka sanjarenja“ ili „Kad je najveći hrvatski slikar plesao šokačko kolo“.

Prema scenariju Mirka Ćurića, a u režiji Darka Milasa, u Đakovo, na Vezove, “stiže” i veliki slikar svjetskoga glasa Vlaho Bukovac sa suprugom, a sve je utemeljeno  na stvarnim događajima.

U jednom dijelu scenske slike uredio se stol koji je oduševio Bukovca i njegovu suprugu Jelicu jer su vidjeli kako se u Slavoniji dobro i obilno jede, ali i pleše, pjeva, slavi, tuguje.

Tom prigodom naše su nastavnice pripremile 20 vrsta tradicionalnih kolača našega kraja koji su bili dio scenarija i,  pored juhe iz koje su virile kokošje nogice, sosa od paradajza, kuhanog mesa i pečenke, postali stvarna i jestiva dekoracija prikazana publici ispred katedrale, ali i gledateljima Hrvatske televizije tijekom izravnog prijenosa, te su  pobrali sve simpatije onih koji su pratili ovo događanje.

„Želio sam da ovom scenskom slikom svatko tko bude gledao, ispred katedrale ili ispred malih ekrana,  barem nakratko osjeti ljepotu šokačkih sanjarenja i slavonskog života, da spozna važnost i povijesnu veličinu našega Đakova, sve ono što je očaralo i najvećeg hrvatskog slikara i njegovu suprugu.“, rekao je scenarist Mirko Ćurić, a nama u školi je drago što smo ove godine dali mali doprinos ovom velikom događanju.

 

Skip to content