Tački s pekmezom – okus djetinjstva

Najveći dio slatkih jela koja pronalazimo u Slavoniji prigotovljavaju se od tijesta, a nisu kolači. Kakvoću tih jela određuje vrsta osnovnih tijesta od kojih se prigotovljavaju, ali i tehnika rada. To može biti miješanje, miksanje, dizanje, nadijevanje, pečenje i slično. Međutim, najvažniji je uvjet za kvalitetno slatko jelo vrsta namirnica koja je potrebna. U našoj Đakovštini domaćice su nebrojeno puta pokazale da to baš i nije uvijek važno, već da se od vrlo jednostavnih namirnica može stvoriti vrlo ukusno i zanimljivo jelo. To su npr. tački.

Tački, taški, jastučići ili čak ravioli s pekmezom gotove se od brašna, jaja, vode uz dodatak malo soli i šećera, nadjeveni pekmezom i kuhani uvaljani u krušne mrvice.

KUD Zora iz Piškorevaca organizirao je 1. Tačkijadu, gotovljenje tačaka na tradicijski način uz moguću upotrebu modernijih pomagala. Učenica Natalija Tomić iz 2.K razreda, zanimanje kuhar, i nastavnica Dubravka Scharmitzer predstavile su našu školu i UZ Strossmayer, zajedno s još devet prijavljenih ekipa, u nedjelju 4. rujna 2022. u gotovljenju tačaka.

Nismo osvojile medalju, ali smo uživale u ovoj hvale vrijednoj manifestaciji. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti vještiji, rekla je Natalija.

 

Naš recept:

Tijesto: 400 g brašna, oko 2,5 dl vode, 1 jaje, malo soli, malo šećera

Nadjev: domaći pekmez od šljiva

Preljev: pržene krušne mrvice

Posluživanje: usitnjeni orasi, šećer, cimet i vrhnje

Tekst: D. Scharmitzer

Fotografije:  Ž. Germovšek

Skip to content