Izlij vodu da nas ne bodu!

Drugi tjedan nastave nove školske godine 2022./2023. intenzivno smo krenuli u nove izazove. Uključili smo se u  projekt Odjela za biologiju (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) pod nazivom Izlij vodu da nas ne bodu! Cilj projekta suzbijanje je broja tigrastih komaraca (Aedes albopictus) koji su jako  dobri vektori za različite zarazne bolesti (Dengue groznica, Chickungunya groznica, filarije, albovirusi, flavivirusi, virus Žute groznice i Zapadnog Nila, Japanski encefalitis, kompetentan za mnoge druge viruse…) s kojima se do nedavno u Republici Hrvatskoj nismo susretali. Odlikuju se biološkom prilagodljivošću uz izvanrednu agresivnost prema novim prostorima i sposobnost preživljavanja zime, legla su im uglavnom staništa koja je proizveo čovjek, a prvi nalaz u Hrvatskoj bio je u  Zagrebu, u parku, u odbačenoj WC školjci 28. listopada 2004.

U projekt se uključilo 40 naših učenika iz različitih razrednih odjela (1.SRT, 1.TR, 2. AT i 3.F/K) pod vodstvom profesorice Ivane Drobine Truntić. Učenici su prvo prošli edukaciju i naučili, osim da su komarci napasnici i prenositelji bolesti, puno drugih informacija.  Poznati  su još iz davnog trijasa – prije 400 milijuna godina,  na svijetu živi oko 3 500 vrsta,  u Hrvatskoj su do sada zabilježene 52 vrste, u jednoj sekundi naprave 300 –600 zamaha krilima, mogu preletjeti više od 60 km, pronalaze žrtvu (izvor krvnog obroka) na udaljenosti od 25 do 35 m, za jedan krvni obrok ženka usiše oko 0,001-0,01 ml krvi, osim CO2 najviše ih privlači miris mliječne kiseline, prezimljavaju u stadiju jaja u kontejnerima, način i uvjete razmnožavanja, staništa pogodna za legla, kako im možemo smanjiti broj, kako se zaštiti, kako napraviti prirodni repelent itd. Nakon edukacije uslijedio je praktični dio, postavljanje pozicijskih klopki (pogledajte video). Svaki je učenik postavio po jednu klopku u svoje dvorište. Nakon sedam dana učenici su donijeli  lesonit pločice iz pozicijskih klopki u školu i brojali jajašca pomoću lupa i kamere  s kojima nam je uskočila u pomoć profesorica Sanja Malević. Svoje smo rezultate unijeli u tablice s potrebnim podacima i zajedno s pločicama poslali na pregled Odjelu za biologiju,  jedva čekamo vidjeti konačne rezultate projekta.

Istraživanjem, eksperimentiranjem, brojanjem i obradom podataka puno smo toga novog vidjeli, saznali, naučili, a u konačnici se i zabavili te dali  svoj mali doprinos  znanosti.

Mi smo se aktivno uključili u borbu protiv komaraca, uključite se i vi!

 

Kako smo provodili projekt, pogledajte na sljedećim fotografijama:

Pogledajte i kratak video: Postavljanje klopke.mp4

 

Tekst: Ivana Drobina Truntić

Foto: Ivana Drobina Truntić, Mihael Kelbas 

Skip to content