Predstavili smo dvojezičnu hrvatsko-mađarsku kuharicu

Još jedan projekt u kojemu je sudjelovala naša škola ugledao je svjetlo dana. Dvojezična hrvatsko-mađarska kuharica HRVATSKA KUHINJA – HORVÁT KONYHA predstavljena je u srijedu 5. listopada 2022. godine u kući Reichsmann u Đakovu. Organizatori i nositelji ovog događanja su  Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Croatica nonprofit kft. iz Budimpešte, u suradnji s RCK VirtuOS – uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva iz Osijeka, partnerom i prijateljem naše škole.

Ovo luksuzno izdanje kuharice sadrži 105 recepata s ilustracijama jela. U Mađarskoj su prikupljeni recepti i prevedeni , a u đakovačkoj školi  jela su gotovili učenici i nastavnici.

U ime izdavača o knjizi je govorio najprije Ravnatelj Croatice kft., Čaba Horvath koi je rekao kao je uopće nastala ideja za ovu kuharicu i na koje su probleme oni nailazili pri realizaciji. Recepti su prikupljeni tijekom posljednjih desetak godina, ali nemogućnost stvarne pripreme jela, a samim time i mogućnost dobivanja ilustracija za svaki recept za njih su bili gotovo neostvarivi. Tu smo uskočili mi iz škole i napravili 105 jela, fotografirali ih i oni se nalaze u kuharici. Uspjeh ove suradnje time je bio zagarantiran. Gospodin Čaba je je na kraju svog izlaganja zahvalo učenicima i nastavnicima koji su sudjelovali u nastanku kuharice i poklonio im dva paketa različitih proizvoda koje će učenici i nastavnici upotrijebiti na satima vježbi  praktične nastave.

Nakon toga prisutnima se obratila u ime partnera RCK VirtuOs  Lana Gubić Kučan koja je naglasila važnost ovakvih projekata kao načina na koji se  povezuju naši ljudi u Mađarskoj s matičnom zemljom i koji unapređuju i učvršćuju odnose i na ovaj način. Također, posjetitelje je upoznala sa suradnjom i partnerstvom  RCK VirtuOs s našom školom i važnosti ovog projekta i tome kako nas Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole Osijek kao svog partnera prati u različitim projektima koji su značajni za obje škole kao što je slučaj i s ovim projektom.

Na kraju je u ime domaćina ravnatelj Čurić pozdravio nazočne i istaknuo kako je u stvari jedan slučajan razgovor u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija IV  i predstavljanja dvije kuharice koje je objavila  SSŠ Antuna Horvata doveo do toga da se rodila ideja za ovu kuharicu. I on je naglasio kako je naša škola partner RCK VirtuOs  i kao je to školi donijelo nove mogućnosti za napredovanje i poboljšanje uvjeta rada učenicima budući da će se u sklopu projekta opremiti novi praktikumi u školi i u Trnavi i kako je ovaj projekt i nastavnicima otvorio mogućnosti za  različite programe  edukacija  u zemlji i u inozemstvu.

U drugom dijelu programa učenici su predstavili svečani izložbeni stol s pripremljenim jelima, a ujedno su sudjelovali i kod posluživanja jela koja su pripremljena za kušanje.

Školski tamburaši su kao i uvijek u ovakvim prilikama osvježili program svojim nastupom i time dali svoj obol ovom događaju.

Još malo fotografija

Skip to content