MAK u Mjesecu hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici naša je  škola 27. listopada 2022.  održala program pod nazivom MAK – od stiha i imena do opojne hrane. Poveznica između knjige, književnika, namirnice i stola bila je namirnica mak, u okviru petogodišnjeg zajedničkog projekta naše škole i Gradske knjižnice i čitaonice Iz knjige na stol.

Program je započeo slušanjem Modre rijeke, pjesme koju je napisao bosanskohercegovački i hrvatski književnik Mak Dizdar, a uglazbili su ju Indexi 1978. godine. O pjesnikovom životu i književnom opusu mnogobrojne goste upoznao je učenik Borna Blažević, a na vrlo zanimljiv način njegove je stihove interpretirao Marin Stošić.  Oba su učenika iz 2.TR razreda, a pripremila ih je nastavnica Anita Šakota.

Ideja za ovogodišnje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige s temom MAK svakako je projekt UZ Strossmayer za koji je Škola prošle godine, u kategoriji turistički projekt, dobila priznanje Suncokret ruralnog turizma. Mak poznajemo kao namirnicu u kuharstvu, slastičarstvu i pekarstvu, spominje se u mitologiji, ali i u kemiji. Sve je to učenica Natalija Tomić iz 2.K razreda, zajedno s nastavnicom Dubravkom Scharmitzer, predstavila i ponudila na degustaciju posjetiteljima. Razmijenili su se i neki recepti!

Na kraju je uslijedilo predavanje nastavnika Ivana Išasegija, u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti VirtuOS, s temom Vina s ostatkom neprovrelog šećera i uparivanje s desertom. Bilo je govora i o ledenim vinima i izbornim berbama. Svi gosti mogli su kušati makovnjaču, šnjite od maka, baklavu, vegetarijansko iznenađenje s makom i degustirati desertna vina koja odgovaraju uz pripremljene deserte.

U ugodnoj atmosferi obilježili smo Mjesec hrvatske knjige na vrlo edukativan i kreativan način.


Skip to content