Srednjoeuropsko kulturalno povezivanje

Na temelju Odluke o dodjeljivanju potpore međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2022./2023., Škola je dobila sredstva za projekt Srednjoeuropsko kulturalno povezivanje u kojem će odraditi niz projekata vezanih uz zajedničku kulturnu, srednjoeuropsku baštinu u Đakovu, Salzburgu i Budimpešti. Partneri su Škole Hrvatska dopunska škola u Salzburgu i Hrvatska gimnazija, osnovna škola i vrtić (HOŠIG) u Budimpešti, a uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrovitelj je i Grad Đakovo.

Prvi susret u sklopu projekta održan je u Salzburgu u Hrvatskoj dopunskoj školi koja djeluje u sklopu Hrvatske katoličke župe u Salzburgu, koju vodi fra. Zlatko Špehar. Ravnateljica Hrvatske dopunske škole je Mirjana Kukavica, a s njom rade učitelji Kata Jelušić i Ivica Vincetić, koji su nam bili iznimni domaćini.

Više o projektu

Učenice i učenici naše škole i Hrvatske dopunske škole sudjelovali su u nizu radionica, kroz koje su se mogle vidjeti veze između Đakova i Salzburga, odnosno Hrvatske i Austrije. Život i rad đakovačke slikarice Vjere Biller predstavili su učenici Matko Zrakić (1. TM) i Tibor Pišl (1. TM). Prikazan je film o kulturnim znamenitostima Đakova i mjestu Jakoba Haibela u hrvatskoj i austrijskoj kulturnoj povijesti.

Posebno su atraktivne bile radionice izrade Sofijinih srca, pralina nadahnutih životom Sofije Haibel, Mozartove šurjakinje, koja je u Đakovu živjela s Jakobom Haibelom od 1806. do 1826., a nakon toga do smrti  1846. zajedno sa Mozartovom udovicom u Salzburgu. Učenice Marina Pavlović (3. K) i Slavica Zeko (3. K) pokazale su slojevitost izrade čokoladnih pralina te pomogle učenicima škole u Salzburgu da sami izrade praline.

Učenik Valent Osrečki (2. FOT/KO) pokazao je učenicima kako izraditi proizvode od gline inspirirane djelima Vjere Biller, koja je rođena u Đakovu 1903., a tragično preminula 1940. u Austriji, a učenice u zanimanju fotograf, Tena Gujaš (2. FOT/KO) i Marina Matanovac (2. FOT/KO) snimale su i fotografirale radionice. Pratnja učenicima bile su nastavnice Zvjezdana Bogdan, Nevenka Kokalović, Antonija Bilić, defektologinja Ivana Petanjek te ravnatelj Mirko Ćurić.

Sudionici projekta razgledali su znamenitosti Salzburga, s posebnim naglaskom na ono što povezuje Đakovo i Salzburg – Mozart, njegova supruga Konstanca i šurjakinja Sofija. Posebna vrijednost susreta bila je u činjenici da su učenice i učenici bili smješten kod hrvatskih obitelji u Salzburgu, gdje su se učenici međusobno upoznali, dodatno povezali i vratili kući prepuni dojmova. Svi učenici dobili su projektne majice, vrećice te brošuru Sofijina, a Hrvatska škola dobila je poklon školskog ekološkog pira i vina za njihov štand na Adventskom sajmu u Salzburgu.

Nastavak projekta održat će se ovaj mjesec u Budimpešti, a završnica u Đakovu početkom 2023. godine.

 

 

 

 

Skip to content