Učenici fotografi okušali se u televizijskoj produkciji SBTV-a

 

S ciljem stjecanja kompetencija u fotografskom i snimateljskom zvanju te mogućih budućih zaposlenja – naši učenici smjera fotograf posjetili su u ponedjeljak 5. prosinca Slavonsko-Brodsku televiziju. Pod mentorstvom nastavnika praktične nastave i vježbi iz fotografije Zlatka Mesića i Ivane Kelbas već su upoznati sa snimanjem, režijom i montažom, a na regionalnoj televiziji u Slavonskom Brodu mogli su vidjeti kako to izgleda u konkretnim situacijama.

Slavonsko-Brodska televizija pokriva 5 okolnih županija, a povremeno snimaju i u našem gradu, ističe urednica informativnog programa Ivana Imrešković Soldo koja nas je i provela produkcijom SBTV-a: „Kroz emisije prezentiramo dnevni pregled događanja u više termina. Svakodnevno donosimo vijesti koje su obilježile dan uz teme pojedinih emisija koje su obrađene na način gostovanja u studiju. Upoznajemo gledatelje s važnim informacijama iz kulture, sporta, poljoprivrede, religije, crne kronike, malih oglasa te s ostalim dnevnim, tjednim, mjesečnim i godišnjim zanimljivostima. Na rasporedu su emisije namijenjene gledateljima svih uzrasta, društvenih slojeva i obrazovanja, a za sve to zaslužen je tim novinara, snimatelja, montažera, tehničara i drugih djelatnika!“

Na televiziji učenici su vidjeli kako funkcionira novinarska redakcija, a potom su prošli put od šminkanja i uređivanja, do pripreme opreme – baterija, kartica, mikrofona, stativa i kamera – pa sve do snimanja u studijskim uvjetima te audio-video montaže. Učenici su uživo vidjeli snimanje sportske rubrike lokalnog Dnevnika izravno iz studija i video montaže, a potom su i sami u studiju prezentirali našu školu i dali prigodne izjave. Susreli su se sa djelatnicima snimateljima, montažerima i tehničarima, a za kraj su u studiju sa zelenom pozadinom takozvanom green screen tehnologijom i sami predvodili emisiju informativni dnevnik čitajući aktualne vijesti sa blesimetra.

Uz međusobno druženje, upoznavanje, kolegijalnost te stjecanje odgovornosti učenici su na veliko zadovoljstvo proširili znanja i vještine u fotografiranju, video snimanju i montaži.

 

 

Skip to content