Krumpir – Iz knjige na stol

Nakon otkrića Amerike, krumpir je prenesen u Europu, prvo kao ukrasna biljka, a tek malo kasnije postaje važna namirnica u prehrani ljudi. Možemo ga pronaći u mnogim slanim i slatkim jelima, a najneobičnija pratnja krumpiru svakako je krumpirova zlatica koja je vrlo štetna. Sve to i još puno drugih zanimljivih činjenica saznali su učenici 1. i 3. razreda i njihove učiteljice OŠ Satnica Đakovačka u predavanju i radionicama Iz knjige na stol. Zajednički je to projekt Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo i naše škole.

U petak 2. 12. 2022. u vrlo razdraganoj radnoj atmosferi knjižničarka Kristina Podgornik predstavila je nekoliko knjiga i slikovnica o krumpiru. Učenici kuhari iz 2.K razreda, Natalija, Lucia, Leon i Ivan, pokazali su kako se krumpir prži bez ulja, kreativno oblikuje, boja u bojanki, jede u kolačima, ali i gricka kao čips. Koliko je čips od jabuka bolji od prženog krumpira, ali i važnost povrća u prehrani predstavila je nastavnica Dubravka Scharmitzer. Nastavnik Drago Smoljo bio je vrlo kreativan u opisu krumpirove zlatice. Objasnio je i kako na ekološki način zaštiti biljke krumpira od tog nametnika.

Učiteljice i učenici domaćini  naš su projekt ocijenili ocjenom odličan, a mi njihov rad i kreativnost obećanjem da ćemo nastaviti suradnju.

 

Tekst: D. Scharmitzer

Foto: A Dadić

Skip to content